Isarescu: Romania risca o criza a cursului de schimb si ajustarile ar fi fost foarte dureroase fara finantarea externa

Autor: Claudia Medrega 26.11.2009

Presiunile de depreciere a leului ar fi dus la o criza a cursului de schimb, cu efecte negative asupra inflatiei si activelor financiare ale populatiei, daca riscul aparitiei gapului de finantare sar fi materializat la nivelul maxim anticipat pentru 2009, considera Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

El sustine ca, in cazul economiei romanesti, unele ajustari ar fi fost foarte dureroase fara asistenta financiara externa. Pe de alta parte, diminuarea cheltuielilor publice, inclusiv a celor cu salariile, in conditiile in care in timpul ciclului de intrari mari de capitaluri acestea ajunsesera la niveluri nesustenabile, ar fi purtat marca unei credibilitati reduse.

"In acest context, acordurile cu UE si cu FMI au furnizat doua elemente esentiale pentru economia romaneasca: acoperirea deficitului de finantare externa si credibilitate", se arata in dizertatia prezentata, marti, de Isarescu cu ocazia primirii titlului de membru corespondent al Academiei Regale a Doctorilor din Spania.

Calculele au aratat ca pentru anul 2009 Romania ar fi putut avea un deficit de finantare estimat intre 7,5 si 16 miliarde de euro, depinzand de sentimentul investitorilor straini si de dorinta lor de a reinnoi liniile de finantare ale bancilor si ale companiilor private. Acest sentiment negativ sa reflectat in deprecierea leului in perioada octombrie 2008 februarie 2009.

Importul de credibilitate de la UE si FMI a facut ca unele finantari private sa nu se mai reduca sau sa se diminueze mai putin, iar masurile incluse in acordurile mentionate au asigurat finantarea economiei romanesti.

In ceea ce priveste evolutia viitoare a cursului real efectiv al monedei nationale, Isarescu sustine ca este de dorit stabilizarea acestuia in jurul unui nivel compatibil cu un deficit de cont curent ce poate fi acoperit confortabil prin investitii straine directe.

Diferenta intre depozitele si imprumuturile in valuta din Romania reprezinta una dintre cele mai mari vulnerabilitati ale economiei, fiind principalul canal prin care eventuala stopare a finantarii externe se transfera in deprecierea cursului de schimb.

Scaderea presiunilor de depreciere a leului si, implicit, diminuarea presiunilor inflationiste aparute prin intermediul canalului cursului de schimb, impreuna cu eforturile de consolidare la nivel fiscal au permis bancii centrale sa treaca la relaxarea prudenta a politicii monetare, ceea ce va atenua panta de scadere a PIB fara amplificarea presiunilor inflationiste, in opinia guvernatorului bancii centrale.

Isarescu apreciaza ca interventiile valutare au avut in vedere, in primul rand, evitarea unei deprecieri excesive a monedei nationale si corelarea nivelului deprecierii si a pasului acesteia cu progresele inregistrate in ajustarea contului curent. Totodata, interventiile valutare au fost calibrate in functie de evolutia rezervelor valutare, marimea si momentul interventiilor fiind legate si de controlul lichiditatii pe piata monetara, in conditiile in care finantarea deficitului bugetar sa realizat, in anumite perioade, intro masura semnificativa prin utilizarea sumelor primite in contextul acordului de finantare cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale.

Guvernatorul BNR, membru corespondent al Academiei Regala a Doctorilor din Spania

Guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu (desen) a devenit recent membru corespondent al Academiei Regale a Doctorilor din Spania. Academia dateaza din 1533 si a devenit printro lege din 1857 Consiliul Inteleptilor, iar din 1989 a primit titlul de Reial Academia de Doctors. Academia are 100 de academicieni si 50 de membri corespondenti. Presedinte de onoare este M.S. Regele Juan Carlos I. Academicieni si membrii corespondenti sunt cuprinsi in cinci sectiuni: Stiintele Sanatatii, Stiintele Sociale, Stiintele Umaniste, Stiintele Experimentale si Stiintele Tehnologice. "Mugur Isarescu este unica personalitate din strainatate admisa in doua academii spaniole", a declarat presedintele Academiei Regale de Stiinte Economice si Financiare, Gil Aluja, care este si vicepresedinte al Academiei Regale a Doctorilor. In urma cu un an, la Barcelona, guvernatorul BNR a devenit membru corespondent al Academiei Regale de Stiinte Economice si Financiare.