Topul celor mai dinamice companii din Moldova

Autor: Mirabela Tiron 26.11.2009

Compania Valdivia Constructing din Galati, care produce constructii metalice pe santiere navale, firma Build Corp care activeaza in productia de beton si prelucrarea otelului si compania de proiectare in constructii Proinvest Grup au fost desemnate ieri primele trei cele mai performante companii din zona Moldovei de catre Ziarul Financiar si Enterprise Investors. "Faceam facultatea de mecanica la distanta si in acelasi timp lucram. Insa in doua ore, reuseam sa termin ce aveam de facut in opt ore iar dupa aceea ma apucam de invatat pentru a ma inscrie la facultatea de psihologie. Din cauza unui coleg invidios, am fost chemata de seful olandez pentru a da explicatii. In final, el mi-a spus ca daca sunt asa desteapta imi va da un proiect in Olanda", a spus proprietara companiei Valdivia Constructing, Laura Serban, 43 de ani ieri, la seminarul regional "Solutiile castigatoare pe timp de criza" desfasurat ieri la Iasi. Ea a spus ca a inceput sa lucreze in santierul naval din Galati dupa ce a terminat liceul. In anul 2002 isi infiinteaza propria companie, iar in 2006 incheie primul contract de prestare servicii pentru un santier naval din Olanda.

ZF si Enterprise Investors au premiat cele mai performante companii din zona Moldovei, pe prima pozitie situandu-se firma Valdivia Constructing din Galati, care a inregistrat in intervalul 2006-2008 o crestere medie anuala a cifrei de afaceri de 1216%, pana la circa 11 milioane de euro anul trecut din fabricarea de constructii metalice pe santiere navale. Compania pe care o conduce are 262 de angajati.

"Anul acesta au intarziat platile si cu sase luni. Am primit de asemenea mai putine contracte insa cu o valoare mai mare, asa ca nu ma astept la o scadere a cifrei de afaceri", a spus Laura Serban, care detine si o licenta in psihologie. Ea spune ca este mai importanta stabilitatea emotionala a angajatului in fata nivelului ridicat de specializare. "Un angajat foarte specializat va alege intodeauna intre variantele a sau b, in timp ce unul mai putin specializat si mai echilibrat emotional va inventa varianta".

Pe locul doi s-a aflat compania Build Corp, care activeaza in productia de prefabricate, beton si prelucrarea otelului si care a inregistrat o crestere medie a cifrei de afaceri de 153,7% in ultimii trei ani, pana la 485 mil. lei (131 mil. euro). Reprezentantii companiei nu au fost prezenti la evenimentul ZF. Locul trei a revenit companiei de proiectare in constructii Proinvest Grup, cu o crestere de circa 144% a afacerilor, pana la 40 de mil. lei (11 mil. euro).

Vasile Sandu, proprietarul companiei Proinvest din Pascani, a declarat ca anul acesta cifra de afaceri va fi in scadere cu 15% din cauza scaderii pretului la otel. "Anul trecut aveam 164 de angajati, dar in 2009 am redus cu 15% personalul".

Cresterea cifrei de afaceri in ultimii trei ani a reprezentat principalul criteriu in stabilirea topului, in care puteau intra firme ce nu fac parte din grupuri internationale, cu o cifra de afaceri de peste 40 mil. lei anul trecut (10,8 mil. euro), care au inregistrat profit si au avut peste 30 de angajati in 2008.

Anul acesta este primul in care firmele ce au intrat in topul primelor trei companii performante din zona Moldovei vor inregistra o scadere a cifrei de afaceri.

"Criza a devenit foarte pregnanta anul acesta si probabil nu vom vedea o schimbare in bine nici anul viitor. Si piata de private equity a fost influentata anul acesta, cand am asistat la mai putine tranzactii fata de anul anterior si aproape la nicio tranzactie de tip leverage by out (cumparari de companii finantate prin imprumuturi - n.r.). Mai mult, multiplii de achizitii au scazut, spre disperarea antreprenorilor", a spus Cristian Nacu, partener la compania Enterprise Investors, care a mai adaugat ca fondurile de tip private-equity raman una din putinele forme de finantare in aceasta perioada. El mentioneaza ca firma are bani disponibili, dar se uita doar la companiile care au perspectiva de crestere, la performerii din orice domeniu.

Din cauza conditiilor din piata anul acesta au crescut si solicitarile pentru recuperarea de creante.

"Gradul de recuperare al creantelor a scazut de la o medie de 50-55% anul trecut la 30% anul acesta pe segmentul business to business, acesta variind in functie de tipul creantei si vechimea acesteia", a declarat Isabela Iacob, director general al Kruk International, subsidiara locala a grupului polonez de recuperare a creantelor Kruk.

Valoarea creantelor procesate anul acesta va ajunge la 500 mil. lei (116 mil. euro), fata de situatia de anul trecut cand aceasta valoarea era la putin peste jumatate, apreciaza Iacob.

"Clientii cei mai importanti ai companiei de recuperare creante sunt bancile din Romania. Anul acesta am trimis 1,3 milioane de notificari de plata debitorilor si 2,3 milioane de apeluri telefonice", precizeaza ea.

Vasile Armenean, proprietarul producatorului de inghetata Betty Ice, spune ca lucreaza cu peste 20.000 de clienti magazine pentru a evita o expunere foarte mare pe un singur client. "Nu dam datorii peste datorii unui client. Daca acesta nu isi achita o comanda, a doua livrare nu va mai exista, chiar cu riscul de-a pierde acest client", a spus el, adaugand ca datorita acestei politici sanatoase compania nu a avut probleme mari in perioada de criza.

Cu toate acesta, compania are de recuperat peste 30.000 de lei (7.000 de euro) de la reteaua de magazine Pic, care a cerut intrarea in insolventa anul acesta, si aproape 40.000 de lei (9.300 euro) de la reteaua de supermarketuri Spar, care se confrunta in aceasta perioada cu mari probleme. "Sansele sunt nule sa mai recuperam aceste creante, pe care le-am trecut deja la pierderi. In 15 ani nu am recuperat nicio creanta, desi am castigat procesele in instanta. Compania producatoare de inghetata asteapta o crestere a cifrei de afaceri cu peste 20% anul acesta

"Chiar daca aveam crestere zero, eram foarte multumit, practic tot ce a venit peste zero a fost rezultatul unei strategii aplicata de-a lungul vremii. Nu am amestecat niciodata banii firmei cu banii de la banci sau de la clienti, de aceea avem acum lichiditati. Cred ca acest lucru reprezinta cea mai mare problema a societatilor care au intrat in faliment", a spus propeitarul Betty Ice.

Stan Tirnoveanu, avocat asociat al Zamfirescu Racoti Predoiu, apreciaza ca dintre firmele debitoare care initiaza singure cererea de deschidere a procedurii de insolventa, doar 5% reusesc sa se reorganizeze. "Cu toate acestea trebuie inteles faptul ca procedura de insolventa este in avantajul creditorului, atunci cand este initiata de debitor", a spus el.

Pentru optimizarea costurilor cele mai multe firme apeleaza la concedieri, insa aceasta nu este cea mai buna solutie intotdeaua.

Raluca Parvu, senior consultant al companiei de consultanta in management si resurse umane BPI Romania, a spus ca un proiect de disponibilizare presupune mai multe riscuri si poate afecta chiar reputatia unei firme. "Este important ca salariatii sa stie de ce se afla pe lista neagra. Multe companii nu discuta subiectul concedierilor in cadrul firmei. Disponibilizarile creeaza o presiune crescuta pe echipa existenta, este un lucru emotional foarte dificil, in conditiile in care un roman isi gaseste un alt loc de munca in 10 luni in medie", a spus ea.