Audi aniverseaza 20 de ani de motoare diesel TDI

Ziarul Financiar 26.11.2009

In acest an se implinesc 20 de ani de la primul motor TDI care a echipat un automobil Audi.

In toamna anului 1989 in cadrul Salonului Auto de la Frankfurt Audi prezenta modelul de clasa mare 100 cu motorul 2,5 TDI, primul model cu un diesel supraalimentat si injectie directa.
Pana in prezent, incepand cu 1989, Audi a produs pana in prezent cinci milioane de motoare TDI.

Audi construieste motoare diesel de peste 30 de ani, primul dintre acestea fiind o unitate cu cinci cilindri si antecamera de injectie, lansat in anul 1978. 11 ani mai tarziu, marca a prezentat o realizare tehnologica ce a revolutionat piata motorizarilor diesel. Sub abrevierea TDI, injectia directa, supraalimentarea si managementul complet electronic al motorului au fost combinate pentru a crea o dimensiune cu totul noua a tehnologiei grupului motopropulsor.

Primul motor V6 TDI de 3,0 litri a fost lansat in 1997.
In prezent, Audi a prezentat noul diesel de 3,0 TDI care respecta normele de poluare Euro 6, si care deja este disponibil pe modele precum Q7 si A4.

Pe termen mediu, Audi se bazeaza pe biocarburanti de a doua generatie precum SunFuel. Acesti carburanti utilizeaza reziduurile plantelor energetice si nu in principal fructele acestora, cum este cazul versiunilor actuale de biocarburanti. Pe parcursul etapei de combustie, acestia emit o cantitate de dioxid de carbon similara celei pe care au consumat-o din atmosfera pe parcursul etapei lor de crestere.