Cum au ajuns fratii Penescu de la lupta cu Carrefour la insolventa

Autor: Mihaela Popescu 26.11.2009

O afacere inceputa cu trei oameni si o taraba cu sucuri in Pitesti in 1991, care in 2007 isi evalua activele de 70-80 mil. euro, incearca acum sa iasa din impas dupa ce a fost abandonata de catre banci si de majoritatea furnizorilor.



Cel mai mare pariu al fratilor Cornel si Ilie Penescu din Pitesti, reteaua de hipermarketuri Pic, s-a dovedit a fi si cel mai riscant. "Este mai greu sa vinzi decat sa produci, pentru ca pentru a vinde trebuie mai intai sa convingi", spunea in 2006 Liviu Facaleata, directorul general al Pic Group si unul dintre cei trei oameni cu care fratii Penescu si-au creat primul business in anul 1991.

Dupa ce au cerut insolventa propriei companii si au inchis trei hipermarketuri, proprietarii Pic trebuie sa-si convinga acum furnizorii sa reia livrarile catre cele doua hipermarketuri ramase in retea.

Cum a ajuns businessul fratilor Penescu de la cel mai ambitios retailer alimentar roman la cel mai rasunator caz de insolventa din comert, in urma caruia au fost trimisi acasa peste 1.500 - 2.000 de angajati?

Pariu prea riscant pe extindere

Furnizorii spun ca scaderea consumului, dar si pariul foarte riscant pe extindere l-ar putea scoate de pe piata pe cel mai mare retailer alimentar roman.

"Tot lantul de hipermarketuri a fost construit prin credit bancar si credit furnizor", a declarat un producator de alimente si unul dintre furnizorii Pic, care nu a dorit sa-i fie mentionat numele.

Bancile partenere si aproximativ 400 de furnizori au de recuperat creante totale de aproximativ 60 mil. euro de la Pic, potrivit datelor furnizate de Ilie Penescu.

Anul trecut compania Pic SA, inregistrata in Pitesti, unde se afla si sediul central al grupului detinut de fratii Penescu, a avut o cifra de afaceri de 154 mil. euro si datorii totale de 90 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.

"Eu cred ca problema a fost investitia in magazinul din Calarasi, pentru ca orasul nu are potential din cauza nivelului de trai redus. Au gresit si pentru ca s-au extins cu bani de la furnizori", afirma un distribuitor care asteapta acum sa-si recupereze banii de la retailer, dupa ce a intrerupt livrarile catre reteaua Pic.

Hipermarketul din Calarasi a fost inaugurat in 2008, intr-o zona in care fratii Penescu voiau sa dezvolte un parc de retail. Planul nu a fost realizat pentru ca o parte din teren a fost vandut catre retailerul de bricolaj Bricostore, care a deschis un magazin in Calarasi in prima parte a lui 2009.

"Sunt convins ca intrarea in insolventa a Pic tine mai mult de managementul business-ului, de modul in care a fost asezata de la bun inceput aceasta afacere, decat de contextul actual din piata", spune Adrian Manolache, secretarul general al AMRCR (Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania).

Arestarea lui Cornel Penescu, o lovitura puternica

O lovitura puternica pentru businessul din retail al Pic a fost in acest an arestarea lui Cornel Penescu pentru acuzatii de mituire a unor arbitri din fotbal, ca actionar majoritar al clubului FC Arges. Acest lucru a diminuat increderea furnizorilor in Pic, dupa cum au declarat anterior reprezentantii companiei.

"Sansele sunt nule sa mai recuperam creantele de la retelele Pic si Spar (ambele intrate in insolventa in acest an - n. red.), pe care le-am trecut deja la pierderi. In 15 ani nu am recuperat nicio creanta, desi am castigat procesele in instanta", sustine Vasile Armenean, proprietarul Betty Ice, cel mai mare producator roman de inghetata. El a precizat ca compania sa are de recuperat peste 30.000 de lei (7.000 de euro) de la hipermarketurile Pic si aproape 40. 000 de lei (9.300 euro) de la reteaua de supermarketuri Spar SRL din Arad.

Majoritatea furnizorilor au intrerupt livrarile catre Pic inainte ca reteaua sa intre in insolventa, potrivit informatiilor din piata.

Din declaratiile reprezentantilor retelei reiese ca magazinele operationale nu mai sunt aprovizionate in acest moment de catre furnizori, ci vand marfa aflata in stoc.

"In prezent, echipa de management Pic face eforturi pentru a gasi cele mai bune solutii pentru reorganizare, pe baza reluarii activitatii de aprovizionare si a vanzarii partiale de active in vederea redresarii companiei", a afirmat Claudia Rusu, directorul de marketing al retelei Pic.

Apelul la consultanti, venit prea tarziu?

Ilie Penescu a anuntat in luna iulie ca a angajat mai multi consultanti pentru a gasi investitori care sa achizitioneze spatiile hipermarketurilor Pic in sistem sell and lease back - ceea ce ar fi permis continuarea activitatilor curente ale retelei.

Nu au gasit insa cumparatori, dar in acelasi timp au demarat restructurarea financiara a companiei, tot cu ajutorul consultantilor.

Actionarii au incercat sa contracteze si un imprumut de urgenta, potrivit reprezentantilor PwC; fratii Penescu au apelat la consultantii PwC pentru restructurarea datoriei bancare.

"Am vrut sa vindem, sa inchiriem, am luat in calcul orice pentru a obtine lichiditati, dar nu s-a putut. Cu ajutorul administratorului financiar sper sa recapatam increderea furnizorilor iar acestia sa reia livrarile. De asemenea, incercam in continuare sa vindem o parte din active, cele mai valoroase fiind magazinele", a declarat recent Ilie Penescu, estimand ca valoarea actuala a unui magazin Pic este de intre 15 si 17 milioane de euro.

Hipermarketurile, un pariu prea mare pentru antreprenori?

Toti cei trei operatori romani care in ultimii cinci ani au pariat pe segmentul "vedeta" al retailului, cel al hipermarketurilor, intrand in lupta cu jucatori foarte puternici de talie internationala, sunt acum in insolventa. Retelele Spar si Trident si-au inchis hipermarketurile in acest an, iar acum incearca sa se reorganizeze sub protectia legii insolventei, fiind active doar pe segmentul supermarketurilor.

Fratii Penescu au deschis primul hipermarket Pic in 2004, dupa trei ani de la intrarea pe piata locala a gigantului francez Carrefour, care acum detine pozitia de lider pe segmentul de profil.

Actionarii Pic au mers doar in locuri aflate in proprietatea companiei si au mizat pe un format mare de hipermarketuri deschizand in ultimii trei ani magazine cu suprafete de vanzare de circa 15.000 de metri patrati. Fiecare inaugurare de magazin a implicat investitii de 20 mil. euro, insa o parte din acesti bani au ramas tot in grup, unitatile fiind ridicate de catre firma de constructii administrata de Ilie Penescu Pic Constructii.

Au mizat si pe real estate

Fratii Penescu au avut planuri ambitioase si pe piata imobiliara, care in ultimul an s-a prabusit lasand blocate proiecte de miliarde de euro in segmentul comercial. In 2008 Cornel Penescu a anuntat schimbarea strategiei de expansiune a Pic prin dezvoltarea unor parcuri de retail.

Primele parcuri urmausa fie ianugurate pana in 2010 in Calarasi si la Ploiesti.

Au fost finalizate insa doar investitii de 20 mil. euro in deschiderea unui hipermarket la Calarasi, o parte din terenul detinut de fratii Penescu in acest oras fiind vandut companiei franceze Bricostore.

Pana in 2004, cand au decis sa-si concentreze eforturile pe dezvoltarea unei retele de comert, fratii Penescu si-au diversificat afacerile mizand pe sectorul alimentar.

Astfel, in 2006 grupul Pic detinea mai multe unitati de ambalare a zaharului si a orezului, precum si linii de imbuteliat ulei, in ultimii ani fiind furnizor al produselor private label (marci proprii) pentru majoritatea lanturilor internationale de hipermarketuri si magazine cash & carry active pe piata locala.

Pic se situeaza pe primele locuri in clasamentul celor mai mari producatori locali de zahar, potrivit datelor raportate pe 2008 de companii.

Alte businessuri dezvoltate de fratii Penescu sunt o firma de taximetrie, o editura si o tipografie, toate acestea avand sediul in Pitesti.

Afacerea PIC in cifre:

2008

2009

Ce a dus la insolventa?