REVISTE/ Epoca noastra - tensiunea etic-estetic

Autor: Stelian Turlea 26.11.2009
Caietele de la Putna
La 20-22 august 2008 s-au desfasurat la Manastirea Putna lucrarile colocviului inchinat memoriei acad. Zoe Dumitrescu-Busulenga - Maica Benedicta cu titlul Epoca noastra - tensiunea etic-estetic. Colocviul a avut binecuvantarea Inaltpreasfintitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, s-a bucurat de mesaje din partea IPS Bartolomeu si a Rosei del Conte (care a ajuns la incredibila varsta centenara!) si de interesante comunicari, evocari si interventii din partea lui: Dan Haulica, Bruno Mazzoni, Ion Pop, Alexandru Zub, Dumitru Irimia, pr. Gheorghe Popa, Remus Rus, Mircea A. Diaconu, Alexandrina Cernov, Theodora Codreanu, Ioana Mircea, Raluca Serban, Silviu Mihaila, pr. Constantin Hrehor, Tudor Florin, Lucia Toader, Andrei Darlau, Anca Popoescu, Ionut Barbu, Stefan Mazilu, Maica Eufrosina, Teodora Stanciu.
Acad. Zoe Dumitrescu-Busulenga, Maica Benedicta dupa ce a trecut la monahism, s-a stins din viata in mai 2006. Cativa discipoli, in frunte cu ambasadorul Dan Haulica, presedintele de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta, au creat numaidecat "Fundatia Credinta si Creatie. Acad. Zoe Dumitrescu-Busulenga - Maica Benedicta", cu sediul la Manastirea Putna, al carei staret, arhimandritul Velnic, s-a aratat neobosit in a pune in opera o seama de initiative demne de larg interes. Intre acestea, s-a aflat primul colocviu desfasurat de noua Fundatie, cu tema "Traditie spirituala romaneasca si deschidere spre universal", desfasurat intre 18 si 20 august 2007, la Manastirea Putna. Comunicarile colocviului au fost stranse in Caietele de la Putna I (aparute in 2008).
Al doilea coloviu, cu tema amintita, "Epoca noastra - tensiunea etic-estetic", voia sa insemne, cum afirma succint Alexandru Zub, "o continuare a reflectiei despre lumea in care traim, pe linia conturata chiar de Zoe Dumitrescu-Busulenga, atunci cand se recunostea obsedata de <<nevoia inaltarii catre cele de sus>>, cand facea din Eminescu zeul suprem al devenirii noastre sau cand isi prevenea contemporanii asupra directiei gresite in care se lasa prinsi. <<Drama care abia a inceput este mai cu seama a popoarelor mici, cu frumoase identitati culturale si care, puse in fata unei asa-zise superculturi globale, incepe a pierde treptat pretioasele valori ale istoriei si culturii proprii si alearga dupa mode si modele straine ale fiintei lor>>, observa Maica Benedicta, vadindu-se atenta la realitati si in izolarea ei monahala. Este una dintre ideile la care s-au referit numerosi intervenienti (la colocviul amintit - n.n.), sub diverse aspecte si pornind in ansamblu de la creatia profesoarei omagiate."
Concomitent cu al doilea colocviu, a avut loc o expozitie de arta Mariana Macri "Embleme pentru marea trecere".
Despre toate acestea dau seama Caietele de la Putna 2, II, aparute in 2009, relativ recent, la Editura Nicodim Caligraful, sub indemnul introductiv al Maicai Benedicta: "Astazi nu ne intereseaza trecutul, numai prezentul. Asta ne taie radacinile; iar o lume fara radacini este o lume fara morala. Nu se poate trai fara modele." Pacat ca o asemenea revista instructiva si necesara are o difuzare atat de precara!

In finalul publicatie, un numar considerabil de pagini, cu texte si imagini, sunt consacrate disparitiei profesorului iesean Dumitru Irimia, petrecuta in vara acestui an.