GRAVURI/ Fata de taina a domnitei Sutu

Autor: Emanuel Badescu 26.11.2009
Intre gravurile ce impresioneaza prin executia desenului, sensibilitate si frumusetea personajului se numara, fara indoiala, si cea semnata de Louis Dupre, elev al marelui David, care reprezinta o printesa Sutu.
Nenumita trebuie sa fi fost Elena, fiica lui Mihai Sutu. O gasim intr-un album dedicat calatoriei de studiu de la Atena la Constantinopol intreprinsa de pictorul francez - in vârsta de 29 de ani - pe la finele anului 1818.
Albumul cu pricina avea un scop informativ pentru cititorul si privitorul occidental, scop ce poate parea suspect daca il coroboram cu pregatirea in culise a razboiului pentru emanciparea Greciei.
Dupre a stat aproape un an in preajma lui Mihai Sutu, pe care l-a insotit in iunie 1819 la Iasi, unde trebuia sa ocupe tronul Moldovei dupa mazilirea lui Scarlat Calimachi.
Nu se cunoaste perioada cât a locuit Dupre acolo, ce a facut si ce a desenat. Poate, din motive de oportunitate politica impuse de cenzura, albumul calatoriei sale a aparut pe piata târziu, dupa consumarea evenimentelor care au condus la eliberarea Greciei. In acel rastimp, Mihai Sutu a participat cu sârg la actiunile Eteriei, reusind sa se compromita atât in ochii sultanului, cât si in ochii tarului. S-a refugiat cu familia in tânarul stat grecesc si peste ani, in 1832, a reusit sa reintre in viata politica de anvergura ca trimis al regelui Othon la Paris.

Daca l-a reintâlnit pe Dupre, care avea sa decedeze in 1837, nu stim. Banuim ca da, imaginea domnitei Elena topise inimile parizienilor, chipul si gestica ei putând fi regasite, vag disimulate, in picturile lui Ingres…