Dezvoltatorul Planorama insista: Mai exista speranta. Cum comentati?

Autor: Cristi Moga 26.11.2009

Reprezentantii companiei BSR Europe, desemnata manager de proiect pentru continuarea lucrarilor la ansamblul Planorama, afirma ca in doua saptamani cumparatorii de locuinte ar trebui sa semneze renuntarea la penalitatile acumulate de intarzierea proiectului, care risca altfel sa fie din nou blocat.

"Continuarea proiectului depinde de absolut toate partile implicate; dezvoltatorul injecteaza partea lui, banca la fel, acum mingea e in terenul clientilor sa valideze noile termene de predare si sa renunte la penalitati. Ce nu trebuie sa uite clientii este faptul ca sunt limitati de timp si ca trebuie sa ia o decizie unanima in maximum doua saptamani", spune Joseph Etstein, managing director al BSR Europe.

In cazul in care cumparatorii vor fi de acord, Euro Habitat si Piraeus Bank vor mai investi cate 2,5 mil. euro in acest proiect, bani care ar fi insuficienti, atata timp cat s-ar duce pe plata penalitatilor. Unii cumparatori si-au cerut banii inapoi, renuntand la apartamente.

"Daca mai multi clienti ar cere anularea contractelor, compania ar intra in insolventa, proiectul nu ar mai fi terminat, iar riscul cumparatorilor - sa nu-si mai recupereze niciodata banii de la o companie intrata in insolventa - este foarte mare", spun reprezentantii BSR.

Compania astepta pana astazi o serie de acorduri de principiu pentru semnarea actelor aditionale si renuntarea la penalitati, iar un grup destul de numeros de cumparaturi si-a manifestat intentia in acest fel, cu speranta ca in luna mai sa se poata muta in noile apartamente.

Reactiile cititorilor ZF pe www.zf.ro

Gheorghe: "Daca dezvoltatorul da faliment, s-ar putea ca in loc de apartamente, clientii sa primeasca daunele si o mica parte din banii de avans inapoi. La fel si dezvoltatorul, dupa ce termina apartamentele ar trebui sa utilizeze o parte din profit pentru a oferi clientilor beneficii in schimbul daunelor datorate".

Gushpi: "Niciodata nu am inteles de ce romanii dau banii pe o casa inainte ca ea sa fie gata! Cei care au cumparat o casa finalizata acum nu au dureri de cap (cel putin nu cu actul de proprietate)".

Mosad: "Contractele sunt bine facute si semnate si cumparatorii nu pot iesi din ele? Dar cu vanzatorii care nu isi onoreaza contractele si amana de doi ani lucrarile ce se intampla? De ce pot iesi din contract si daca au semnat?".