Default-ul Dubaiului ii face pe brokeri sa se intrebe cine mai urmeaza

Autor: Vlad Anastasiu 29.11.2009

Brokerii vad un sfarsit de an extrem de volatil pentru bursa locala, evolutie data in principal de pietele extene, dar si de incertitudinile politice interne, legate de formarea unui guvern.

"Va fi un sfarsit de an destul de volatil pentru piata locala. Sunt atat factori interni, precum pragul la SIF-uri, care indiferent de ce vot va primi din partea Camerei Deputatilor, va creste volatilitatea prin intrarea speculatorilor in piata, sau rezultatul alegerilor, de unde investitorii asteapta formarea unui guvern intr-un timp cat mai scurt, cat si factori externi. Pe pietele internationale incepe sa se simta un iz de neliniste si neincredere, si din ce in ce mai mult se contureaza impresia unui nou bubble, de mai mica amploare, ce-i drept", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

In sedinta de vineri, principalii indici s-au pastrat pe minus, cea mai mare corectie fiind inregistrata de companiile energetice, grupate sub indicele BET-NG, care a coborat cu 2,3% fata de referinta. Societatile financiare au reusit sa incheie pe plus, cu un avans de 0,5%, cea mai buna evolutie la aceasta categorie fiind consemnata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu aproape 1%.

In top au urmat cresterile SIF Muntenia (SIF4) si SIF Transilvania (SIF3), de 0,7% fiecare.

In sectorul bancar, doar titlurile Bancii Transilvania (TLV) au reusit sa inchida pe plus, cu un avans de aproape 0,5% fata de referinta. Actiunile Bancii Carpatica (BCC) au inregistrat cea mai mare corectie dintre titlurile bancare, de aproape 2%, coborand la pretul de 0,1 lei/titlu.

"Intrebarea care vine odata cu default-ul Dubaiului este cine si cati vor mai intra in faliment. Astfel de stiri schimba opinia investitorilor si daca mai descopera si altele, increderea din piata incepe sa fie perimata, iar nelinistea investitorilor se intensifica. Plus de asta, se mai pune problema daca revenirea atat de rapida a burselor va fi sustinuta si de o revenire la fel de rapida a economiei pe ansamblu. Pana acum economiile lasa impresia ca nu pot tine pasul cu revenirea burselor, iar acest lucru inseamna ca pietele vor trebui sa se corecteze", a continuat Chisu.

Cea mai mare corectie dintre companiile energetice a fost consemnata de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au coborat cu peste 4,5%, la nivelul de 0,06 lei/actiune. Tot in sectorul energetic, actiunile societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au coborat cu 3,1% si respectiv 0,3% fata de referinta.

"In orice caz piata locala va ramane extrem de sensibila la evolutiile externe. Este important ca investitorii sa nu-si piarda increderea, iar un prim pas ar fi intrarea intr-o stare de normalitate la nivel politic", a incheiat Chisu.

Principalele piete europene au pastrat in sedinta de vineri tendinta ascendenta din ultimele saptamani, inregistrand aprecieri de peste 1%. Indicele german DAX a urcat cu 1,3%, in vreme ce indicatorul britanic FTSE s-a apreciat cu 1%, urcand la nivelul de 5.200 de puncte.

De urmarit saptamana aceasta