Reportaj ZF: Absolventii de medicina se inscriu pe listele AJOFM pentru un ajutor de somaj de 300 de lei

Autor: Adelina Mihai 29.11.2009

Mai putin de zece persoane erau prezente dimineata la ora 9.00 la sfarsitul saptamanii trecute la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca a Sectorului 2 din Bucuresti. Oamenii si-au pierdut locurile de munca in urma restructurarilor operate de companii in ultima perioada sau, pur si simplu, nu au gasit de lucru dupa ce au absolvit facultatea.

Ana-Maria, 25 de ani, a absolvit in acest an Facultatea de medicina din cadrul Universitatii Carol Davila din Bucuresti si si-a depus actele pentru a intra in somaj pana va primi repartizarea intr-un spital.

"Sunt multi colegi in situatia mea. Trebuie sa sustinem niste examene, dupa care urmeaza sa primim repartizare in spitale. Acum, ca nu avem nici un Guvern stabil, nu se stie nici cand se va lua o decizie cu privire la data ultimului examen", spune Ana-Maria, care are dreptul sa primeasca ajutor de somaj in cuantum de 300 de lei pe luna pentru o perioada de pana la noua luni. De ce nu incearca sa se angajeze la un spital sau la o clinica privata?

"Spitalele private nu angajeaza in general tineri fara experienta", explica Ana-Maria, care estimeaza ca va primi un salariu de aproximativ 800 de lei cand se va angaja.

In Bucuresti si in judetul Ilfov rata somajului este in continuare cea mai scazuta din tara, de 2,1% in luna octombrie. La nivel national, rata somajului a ajuns luna trecuta la 7,1% (maximul ultimilor cinci ani) si corespunde unui numar de 654.000 de someri.

Veniturile de inceput ale medicilor rezidenti de la stat sunt de aproximativ 200 de euro si ajung in anii terminali ai rezidentiatului la 400 de euro.

In acest an au absolvit 92.000 de studenti de la universitatile de stat, iar dintre acestia 9.000 au aplicat la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) pentru ajutorul de somaj, care in cazul lor este de 300 de lei pe luna, potrivit unor date comunicate ZF in septembrie de catre ANOFM.

Indemnizatia de somaj se acorda absolventilor pe o perioada de sase luni si este o suma fixa, neimpozabila, lunara, care reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara, care este de 600 de lei.

Agentiile pentru ocupare, ultimele variante de cautare a unui job

Joburile oferite de angajatori prin agentiile pentru ocuparea fortei de munca sunt printre ultimele variante la care apeleaza cei care au ramas fara un loc de munca.

"De doua luni incoace, de cand am fost data afara, caut prin ziare si dau telefoane daca gasesc anunturi de angajare. Am sunat pentru postul de menajera sau femeie de serviciu, dar nimeni nu m-a primit din cauza varstei", spune Florentina, 58 de ani, care a lucrat anterior la o companie care comercializa produse PVC din import.

Numarul somerilor inregistrati la agentia locala pentru sectorul 2 din Bucuresti care primesc indemnizatie de somaj in acest an este de peste cinci ori mai mare fata de anul trecut, potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii agentiei. Astfel, daca in 2008 erau 600 de someri indemnizati la agentia sectorului 2, la 1 noiembrie existau 3.101 someri care primeau indemnizatie de somaj.

"In medie, aproximativ 350 de persoane vin lunar la noi sa-si depuna actele pentru a intra in somaj, iar numarul lor creste spre partea a doua a lunii, cand reusesc sa obtina toate actele necesare", sustine Adrian Clinciu, sef serviciu in cadrul Agentiei Locale pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru sectorul 2 din Bucuresti.

Pentru aceasta saptamana, Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Bucuresti (AMOFM) a pus la dispozitie un numar de 418 locuri de munca vacante pentru cei care vor sa se angajeze. Din joburile oferite, 25 se adreseaza persoanelor cu studii superioare, 153 pentru cele cu studii medii, iar pentru muncitorii calificati exista peste 220 de locuri de munca disponibile.

"Locurile de munca pe care le punem la dispozitie in fiecare saptamana nu sunt batute in cuie. Ele se pot ocupa pana le solicita un somer care vrea sa se angajeze si de aceea trebuie sa le verificam in permanenta", explica Clinciu.

Vor sa se angajeze pe acelasi salariu

Stefan, 51 de ani, a ramas fara loc de munca cu cateva zile in urma, pentru ca fabrica de pielarie si intretinere la care lucra a dat faliment.

"Eram lacatus de intretinere si aveam un salariu bun anul trecut, de 1.500 de lei net. Inca din decembrie mi l-au redus la 1.000 de lei.

M-as angaja pentru macar 1.000 de lei, pentru ca am doi copii de intretinut", spune Stefan, care are o vechime in munca de 35 de ani.

Si Gheorghe Adriasu, 54 de ani, este somer de o luna si primeste un ajutor de somaj de 550 de lei.

Cu o experienta de 37 de ani in munca, a lucrat ultima data ca frezor la o fabrica producatoare de aparatura medicala din Bucuresti pe un salariu 1.050 de lei net pe luna.

El spune ca firma a fost nevoita sa faca restructurari din cauza lipsei de fonduri, pentru ca nu au avut bani sa cumpere materiale, cererea din partea spitalelor nu a fost atat de mare ca in anii trecuti si nu isi putea permite sa lucreze pe stoc.

"Au dat in primavara vreo 10 - 15 oameni afara, in vara au concediat cam 10 angajati, acum a venit inca un val de concedieri si mi-a venit si mie randul. Din cate am auzit, si dupa mine au mai dat afara si nu cred ca au ramas mai mult de 60 de angajati in companie. Au zis ca ne cheama inapoi dupa ce trece criza, dar cine stie?", a mai spus Adriasu.

Vor joburi in acelasi domeniu

Andriasu spune ca si-a cautat de lucru si inainte sa intre in somaj, insa nu a gasit ceea ce a dorit.

"Se gasesc locuri de munca in paza, in constructii, dar nu vreau, pentru ca nu asta e meseria mea. Vreau un salariu normal, de cel putin 1.000 de lei. E bine ca sotia inca lucreaza", adauga el.

Si Adriana, 29 de ani, si-a pierdut locul de munca pentru ca firma la care lucra si care tinea contabilitatea pentru mai multe companii mici si-a pierdut din clienti. Momentan, este studenta la Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune din cadrul Universitatii Spiru Haret si vrea sa-si gaseasca un job tot in contabilitate.

"Suntem printre cei norocosi, pentru ca sotul meu inca lucreaza. Slava Domnului ca nu avem copii de intretinut!", spune Adriana, care are o vechime de 7 ani si sapte luni in munca.

"Nu ma descurcam nici cu 600 de lei pe luna, salariul pe care il luam. Tare as vrea sa vad pe cineva care se descurca cu un asemenea venit!", mai spune Adriana, care a fost functionar administrativ atunci cand lucra la LCC Real Expert.