Dupa ce s-au „fript” cu locuinte pe hartie, romanii se uita numai dupa case finalizate

Autor: Cristi Moga 29.11.2009

Vizitatorii targului imobiliar organizat la sfarsitul saptamanii trecute la Palatul Copiilor din Bucuresti cautau in special apartamente finalizate, in care sa te poti muta imediat, ca urmare a inmultirii scandalurilor legate de blocarea unor proiecte la jumatatea constructiei sau a intarzierilor prelungite.

"Singura oferta cat de cat OK pe care am gasit-o la targ a fost in zona Salaj din Bucuresti, un apartament cu o suprafata utila de 50 de metri patrati la un pret de 32.000 de euro. Dar le-am spus dezvoltatorilor: va dau banii doar cand ma pot muta. Probabil o sa mai asteptam cu achizitia, deoarece in perioada asta nu mai sunt sigure nici salariile. Preturile sunt inca total anapoda fata de starea economiei", considera Mihaela D., un medic din Bucuresti, prezenta la targ duminica.

Apartamentele finalizate din zone semicentrale pot costa insa 85.000 de euro, cu tot cu TVA, cum este cazul ansamblului Vitan Residence, format din 186 de apartamente, unde 90% dintre locuinte au fost deja vandute, potrivit dezvoltatorilor.

Chiar mai scumpe pot fi apartamentele cu doua camere din ansamblurile Asmita Gardens sau Vivando Unirii, in timp ce locuinte finalizate ceva mai ieftine pot fi gasite in ansamblurile Doamna Ghica Plaza, Rasarit de Soare din Titan sau Confort City din sudul Capitalei, dar aceste proiecte nu au fost promovate in cadrul targului.

"Cautam apartamente finalizate, iar la un pret de 50.000 de euro pentru doua camere este in regula, dar creditarea prin programul "Prima casa" dureaza mult. Stim asta pentru ca lucram in banci. Cred ca preturile vor mai scadea dupa sarbatori, deoarece vad ca ai cateva proiecte de unde alege, iar cererea nu e foarte mare in perioada asta", considera Monica si Alex, doi dintre bucurestenii care au renuntat la plimbarea in parc pentru a merge la targul de locuinte.

Spre deosebire de acum doi-trei ani, cand majoritatea tranzactiilor cu locuinte noi se faceau de la stadiul de planseta, acum potentialii cumparatori vor sa vada cum arata apartamentele si care este calitatea finisajelor.

Printre ansamblurile rezidentiale intarziate, emblematic a devenit proiectul Planorama din Colentina, unde cumparatorii asteapta de mai bine de doi ani sa se mute in apartamentele platite, dupa ce constructia ansamblului a fost stopata din cauza problemelor de finantare.

Printre proiectele care au mai fost prezentate in cadrul targului se numara Fortuna Residence din Rahova, Avantia 1 Decembrie din Titan sau complexul Upground din zona Lacului Tei, unde preturile pe metru patrat sunt de 1.700 de euro plus TVA.

"Apartamentele s-au mai ieftinit, dar tot sunt scumpe"

Pe final de an si cu un ochi la alegeri, bucurestenii par a fi uitat perioada in care sarbatorile de iarna reprezentau un bun prilej pentru a te muta in casa noua.

"Am cascat si noi gura dupa un apartament pentru copii. Cu criza asta locuintele s-au mai ieftinit, dar tot sunt scumpe. Oricum, nu cumparam nimic pana dupa Craciun", a spus si Danel Gheorghe, un pensionar din Bucuresti, venit la targ alaturi de sotie.

Anul viitor insa oferta de locuinte va fi in mare masura aceeasi, singura deosebire putand consta intr-o eventuala continuare a reducerii preturilor, pe fondul unui an economic ce se anunta dificil. In schimb, de mai bine de un an de zile dezvoltatorii au ezitat sa inceapa constructii noi de locuinte, iar ansamblurile care au continuat sa fie construite din inertie sunt aproape gata in majoritatea cazurilor.

Cu apartamentele finalizate si cu noi termene de rambursare a creditelor obtinute de la banci pentru constructie, o serie de dezvoltatori isi pot permite insa sa mai astepte cateva luni sau chiar ani vanzarea locuintelor din portofoliu. Cu toate acestea, nu toti dezvoltatorii au reusit sa isi restructureze creditele bancare pentru constructie, astfel ca o serie de companii simt mai acut presiunea vanzarilor.