Pietele emergente sunt principalele victime colaterale ale problemelor financiare ale Dubaiului

Autor: Cristina Rosca 29.11.2009
  • Daca problemele financiare ale Dubaiului se agraveaza, investitorii se vor grabi din nou sa iasa de pe pietele emergente, sustine investitorul Mark Mobius
  • Chiar daca pe burse se simte incordarea cauzata de situatia fragila din emirat, pietele din Europa au crescut vineri.


Tarile emergente s-ar confrunta cu o blocare a fluxurilor de capital in cazul in care guvernul emiratului arab Dubai ar intra in incapacitate de plata, sunt de parere doi eco­no­misti ai Bank of America, scrie Bloom­berg.

"Nu putem exclude posibilitatea ca aceasta situatie sa se agraveze, iar statul sa intre in faliment national, situatie ce ar afecta pietele emergente de aceeasi maniera in care intrarea in incapacitate de plata a Argentinei a facut-o la inceputul anilor 2000, sau cum falimentul national al Rusiei de la sfarsitul anilor '90 a condus la o contagiere a statelor din regiune", au spus Benoit Anne si Daniel Tenengauzer, analisti in cadrul bancii americane.

Un faliment national ar avea ca efect "o stopare brusca a fluxurilor de capital catre statele emergente" si ar reprezenta un "important pas inapoi" pentru revenirea economiei mondiale din criza financiara, potrivit aceleiasi surse.

Griji pentru tarile emergente

Si Mark Mobius de la Templeton Asset Ma­nagement, unul dintre cei mai mari inves­titori de pe pietele emergente si ad­ministratorul Fondului Proprietatea, este de parere ca pietele emergente vor avea cel mai mult de suferit din cauza problemelor Du­baiului. Mobius a spus ca incercarea emi­ratului de a restructura rambursarea dato­riilor ar putea provoca o "corectie" pe pie­tele emergente, ce ar incepe cu devalo­riza­rea monedei nationale a statului Vietnam si ar continua cu vanzari masive de actiuni.

"Acest eveniment este posibil sa conduca la o perioada de liniste pe pietele bursiere, acestea putand sa revina la niveluri care sa ilustreze starea lor de sanatate", a spus Mobius. "Stiam ca va urma o perioada de scadere a burselor, dupa ce o lunga perioada ne-am confruntat cu o piata de tip bull - care creste puternic."

Guvernul din Dubai a pus pe jar pietele bursiere din intreaga lume atunci cand a anuntat ca a cerut creditorilor suspendarea temporara a platii datoriilor companiei controlata de stat Dubai World. Compania, candva mandria statului, sta acum pe un munte de datorii de zeci de miliarde, bani utilizati pentru finantarea proiectelor imo­biliare din intreaga lume, din Orientul Mijlociu pana in Las Vegas.

Vineri investitorii se temeau ca mutarea guvernului din Dubai ar putea duce la un cutremur puternic pe burse.

Bursele au depasit socul

Desi initial vestea s-a raspandit rapid si bursele au inceput sa scada, vineri pietele din Europa revenisera pe crestere. La inchiderea sedintei de tranzactionare insa, daca indicii bursieri europeni crescusera in linie, FTSE 100, indicele britanic, avansase cu 0,99%, DAX cu 1,27% si CAC 40, indicele bursier francez, cu 1,15%, pe piata bursiera din Statele Unite niciun indice nu ramasese pe plus, Dow scazand cu 1,48%, iar S&P 500 cu 1,72%. Per ansamblu insa, si bursele europene au scazut saptamana trecuta, inregistrand un al doilea declin saptamanal din octombrie incoace, care s-a datorat in cea mai mare parte anuntului guvernului din Dubai. Cele mai zdruncinate au fost insa pietele din Asia care au incheiat saptamana pe rosu. Indicele MSCI Asia Pacific a scazut cu 3,4%, cel mai amplu declin de dupa 17 august.

In Europa de Est, bursele nu au avut o evolutie unitara. Daca in Polonia si Ro­ma­nia indicii de referinta au scazut cu 0,62% si respectiv 1,06%, in Cehia si Ungaria acestia au avansat cu 0,72% si 0,53%. Monedele din regiune s-au apreciat insa in linie. Statele au inceput sa monitorizeze si­tutia pentru a nu o scapa inca o data de sub control. Premierul britanic Gordon Brown a spus ca el impreuna cu presedintele Consi­liului de Stabilitate Financiara Mario Dra­ghi sunt increzatori ca problemele Duba­iului legate de plata datoriilor "pot fi tinute in frau".

Problemele din Dubai nu se repeta si in zona euro

Politicienii europeni s-au grabit sa ii linisteasca pe investitori, anuntand ca statele din zona euro nu risca sa se confrunte cu probleme similare celor din Dubai, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Dubaiul a fost nevoit sa ceara saptamana trecuta suspendarea platii datoriilor uneia dintre cele mai importante companii de stat, Dubai World. Vestea a zguduit pietele mondiale si a readus in prim-plan temerile legate de sanatatea fiscala a unor state din zona euro, in special Grecia. Primul-ministru al statului Luxemburg Jean-Claude Juncker, care prezideaza grupul alcatuit din ministrii de finante ai celor 16 state membre ale zonei euro, a spus ca nu exista riscul ca unul dintre statele care utilizeaza moneda euro sa intre in incapacitate de plata. Guvernatorul Bancii Centrale Europene Jean Claude Trichet este "in totalitate" de acord cu afirmatiile lui Juncker. Grecia este unul dintre cei mai slabi membri ai zonei euro, alaturi de Spania. Statul aflat la Marea Mediterana nu a reusit sa iasa din recesiune, iar deficitul bugetar ameninta sa atinga o valoare record, 12,7% din PIB potrivit ultimelor estimari guvernamentale. Cu toate acestea, inainte de problemele din Dubai, investitorii nu se mai temeau de un posibil faliment national. Ei au presupus ca anuntul guvernului german din februarie, potrivit caruia membrii zonei euro care vor avea probleme vor fi salvati de catre ceilalti membri, ramane valabil.