Ciolos, CEO peste un „business” de 50 de miliarde de euro anual

Autori: Magraon Andreea , Iulian Anghel 29.11.2009

Functia de comisar pentru agricultura obtinuta de Dacian Ciolos este una dintre pozitiile cele mai importante obtinute de un roman in cadrul institutiilor internationale.



La cei 40 de ani ai sai, cu un scurt mandat in fruntea Ministerului Agriculturii, in vremea guvernului liberal al lui Calin Popescu-Tariceanu, Ciolos este unul dintre cei mai priceputi oameni in domeniul agriculturii.

"Este de departe cel mai competent nume dintre toate cele pe care le-am primit pentru acest portofoliu", a afirmat, la finele saptamanii trecute, presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, dupa ce a anuntat nominalizarile pentru viitoarea comisie.

"Dacian Ciolos este unul dintre cei mai buni specialisti in domeniul agricol. Dar Romania poate profita de aceasta pozitie doar daca isi pune la punct agricultura, daca nu, mai mult il va incurca pe comisar", afirma Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana.

Pozitia obtinuta de Ciolos este, in parte, rodul unor negocieri politice, insa pregatirea sa a contat foarte mult.

"Un astfel de job (comisar european - n.r.) inseamna 5% agricultura si 95% politica. Cred ca mai importanta decat CV-ul este sustinerea politica atunci cand se ia decizia de a nominaliza pe cineva in pozitia de comisar", comenteaza George Butunoiu, unul din cei mai cunoscuti head-hunteri din piata despre desemnarea lui Dacian Ciolos pentru portofoliul european al Agriculturii.

Cel care ocupa o astfel de pozitie trebuie sa reuneasca aceleasi calitati pe care le are un CEO al unei companii foarte mari: viziune si strategie. "Este nevoie de un strateg desavarsit, care trebuie sa se inconjoare de specialisti desavarsiti. Daca este si foarte bun in domeniul respectiv, cu atat mai bine, dar specializarea nu este o conditie de baza pentru pozitiile de acest gen. Ceea ce nu poate sa lipseasca sunt abilitatile manageriale de anvergura si nici viziunea, pentru ca toate deciziile pe care le va lua vor avea impact pe termen lung", adauga Butunoiu.

Totusi, mii de romani au sanse sa sa angajeze la Bruxelles, in institutiile europene. Comisia Europeana are 38.000 de angajati (in toata lumea), dar, potrivit statisticilor institutiei, doar 644 dintre ei sunt romani. Salariul mediu in cadrul Comisiei Europene este de aproximativ 4.000 de euro lunar.

Nominalizarea lui Ciolos, considerat initial fara nicio sansa, poate constitui un imbold pentru oamenii bine pregatiti care vor sa-si inceapa o cariera in institutiile europene.

Presedintele Comisiei Europene a spus despre Ciolos ca este o persoana foarte dedicata problemelor legate de agricultura si ca "aproape toata viata a lucrat in domeniu". Barroso a mai spus ca l-a apreciat pentru faptul ca are o viziune moderna asupra agriculturii, dar si asupra dezvoltarii rurale, ceea ce este conform cu propunerea facuta de el la Parlamentul European. Or, Parlamentul European este ultima proba pe care trebuie sa o mai treaca Ciolos pentru a ajunge comisar. Iar pentru acest lucru, este nevoie de suport politic. Acest suport ii este asigurat de presedintele Traian Basescu si de reprezentantii PD-L in Parlamentul European. La finele saptamanii, comisarul desemnat si-a asigurat si sprijinul PSD si al reprezentantilor partidului in Legislativul de la Bruxelles.

Dacian Ciolos s-a intalnit cu presedintele Senatului, Mircea Geoana, declarand ulterior ca a dorit sa afle daca va exista o sustinere a candidaturii lui din partea acestei institutii.

Ciolos a afirmat, dupa intalnire, ca a raspuns invitatiei formulate de Mircea Geoana. "Pentru etapa urmatoare, pentru pregatirea audierilor din Parlament, pentru mine a fost important sa stiu de la presedintele Senatului daca va exista sustinere institutionala in continuare", a spus el.

Geoana a spus ca desemnarea lui Ciolos pentru portofoliul agriculturii este un succes international pentru Romania si poate constitui inceputul recastigarii influentei internationale.

Geoana a mai afirmat ca este optimist ca toate grupurile parlamentare reprezentate de partidele romanesti in Parlamentul European vor sustine candidatura lui Ciolos, intrucat este in interesul national.

Britanicii, furiosi pe Ciolos, comisarul "adoptat" al Frantei

Potrivit presei franceze, britanicii sunt extrem de furiosi pentru ca Ciolos a primit Agricultura si ca Franta are doi comisari: Michel Barnier si Dacian Ciolos. Potrivit cotidianului Ouest France, britanicii sustin ca Ciolos, desi este roman, este un prieten al Frantei, pe care o numeste "tara sa de adoptie". El si-a facut o parte din studii la Scoala nationala superioara de agronomie din Rennes, in prezent Agrocampus Ouest, si este casatorit cu o frantuzoaica, noteaza Ouest France, adaugand ca britanicii au facut totul pentru a bloca numirea sa. In orice caz, noul comisar pentru Agricultura va fi mai putin brutal in declaratii decat actualul titular, Mariann Fischer Boel, conchide publicatia franceza.

Reuters a scris ca Ciolos va avea o misiune dificila la Comisia Europeana, avand in vedere disputa din UE cu privire la reforma agricola. In prezent exista o dissputa in ceea ce priveste restructurarea Planului Agricol Comun prin care se acorda subventii fermierilor. Unele tari doresc micsorarea subventiilor si implicit reducerea cheltuielilor pentru acest sector, in vreme ce marile tari agricole, precum Romania, Franta sau Polonia, doresc mentinerea sistemului actual.

1-0 pentru Franta in meciul cu Marea Britanie

Lovitura data de Franta prin obtinerea portofoliului Pietei Interne, unul dintre cele mai importante din Comisia Europeana, a starnit o adevarata furtuna la Londra.

Piata Interna, de care se va ocupa Michel Barnier, este un post important care are prerogative de reglementare asupra serviciilor financiare, inclusiv pentru City, cartierul de afaceri din Londra. Potrivit presei britanice, francezii sunt dornici sa controleze bancherii, pe care ii considera responsabili pentru recesiune, si intentioneaza sa reformeze City, unde se afla 80% din industria financiara europeana.

Drept urmare, premierul britanic Gordon Brown a fost criticat dur de colegii laburisti, dar si de membrii opozitiei conservatoare pentru ca nu a negociat un portofoliu economic, esential in perioada de criza. Marea Britanie va gestiona Afacerile Generale, prin Catherine Ashton, cea care a fost aleasa saptamana trecuta Inalt Reprezentant al UE pentru Politica Externa si Securitate Comuna.

Brown a primit asigurari ca Londra va avea un cuvant de spus in reglementarea serviciilor financiare, prin numirea lui Jonathan Faulu, unul dintre cei mai competenti functionari britanici de la Bruxelles, in echipa lui Michel Barnier.

Bulgarii se injura

La Sofia, opozitia critica actuala guvernare de centru-dreapta pentru portofoliul pe care Bulgaria l-a primit, cel pentru Cooperare Internationala, Ajutor Umanitar. Fostul premier bulgar Serghei Stanisev (lider al Partidului Socialist Bulgar) a declarat ca acesta este cel mai mare esec al Guvernului lui Boiko Borisov. Potrivit lui Stanisev, portofoliul care va fi gestionat de Rumina Jeleva, actual ministru de externe, este cel mai nesemnificativ din punct de vedere economic, fapt ce trimite Bulgaria la coada statelor europene.

Presa a scris saptamana trecuta ca Bulgaria urma sa primeasca Extinderea sau Justitia in viitoarea Comisie Europeana, un lucru ce a starnit semne de intrebare avand in vedere ca Sofia a pierdut anul trecut fonduri europene de pana la 500 de milioane de euro din cauza coruptiei.

Comisia Barroso 2:

Dacian Ciolos, 40 de ani