Teraplast finalizeaza anul viitor mutarea, dupa investitii de 25 mil. euro

Autor: Vlad Anastasiu 29.11.2009

Producatorul de materiale de constructii Teraplast Bistrita (TRP) va incheia anul viitor procesul de mutare a activitatilor la Saratel, in prezent mutarea capacitatilor de productie fiind finalizata in proportie de peste 90%, iar terenul fostei fabricii din Bistrita, in suprafata de 5 hectare, va fi scos la vanzare, fiind evaluat la preturile medii actuale, la peste 8 mil. euro.

"In acest moment procesul de mutare a capacitatilor de pro-ductie la Saratel este realizat in proportie de 90%. Singura unitate de productie care urmeaza sa mai fie mutata este cea de tubulatura si fitinguri din polipropilena. Aceasta fabrica va fi mutata in 2010. Intentionam ca terenul, cu o suprafata de aproximativ 5 hectare, sa il vindem. Pana in acest moment ne-au vizitat mai multi investitori privati care s-au aratat interesati de teren", a declarat Florin Urite, directorul general al Teraplast.

Pana in prezent compania a investit aproximativ 17,8 mil. euro in mutarea activitatilor la Saratel, platforma industriala fiind desfasurata pe o suprafata de peste 22 de hectare. Potrivit propriilor estimari, in momentul finalizarii mutarii unitatilor de productie si a sediului administrativ, valoarea totala a investitiilor de la Saratel va fi de aproximativ 24,8 mil. euro. Exista insa riscul ca sediul administrativ sa nu fie mutat tot in 2010.

Teraplast a derulat in luna aprilie a anului trecut o oferta publica initiala prin intermediul careia a strans circa 14 mil. euro (51 mil. lei) de la investitori, bani care au fost utilizati in mare parte pentru mutarea fabricii. Oferta a fost suprasubscrisa cu 4%, investitorii solicitand actiuni in valoare totala de 56,03 mil. lei.

Teraplast este foarte aproape sa incheie si programul de rascumparare a actiunilor proprii, inceput in martie anul acesta, program care prevede achizitia unui numar maxim de 4,5 milioane de actiuni proprii, respectiv 1,51% din total, valoarea maxima de achizitie fiind de 0,89 lei/actiune.

"Pana in prezent Teraplast a rascumparat prin intermediul BT Securities 4.308.000 de actiuni proprii, in care a investit peste 1,5 milioane de lei, la un pret mediu de 0,366 lei/actiune", a explicat directorul Teraplast.

In prezent actiunile Teraplast se tranzactioneaza la pretul de 0,6 lei/titlu, la aceasta cotatie, capitalizarea companiei fiind de 41,5 mil. euro.

Pentru acest an, oficialii companiei estimeaza o scadere in valoare de 20% fata de 2008 a pietei de tubulatura PVC (polivinilclorura), la aproximativ 50 mil. euro, in timp ce pe piata de tubulatura PE (polietilena) este preconizata o scadere de 10% fata de anul trecut, la circa 68 mil. euro.

In plus fata de piata de tubulatura, Teraplast activeaza si pe piata de tamplarile PVC, aceasta piata fiind estimata in acest an la aproximativ 600 mil. euro. Potrivit estimarilor companiei, Teraplast detine in prezent o cota de piata de 40% pe tubulatura PVC, 20% pe tubulatura PE si 4% pe piata de tamplarie PVC.

"O prognoza pentru anul viitor asupra evolutiei celor doua piete este extrem de greu de facut. Totul depinde de rapiditatea cu care vor fi accesate fondurile europene, de deblocarea finantarilor publice si private si de evolutia cursului valutar. Scenariul optimist ar fi ca pietele de profil, de tubulatura si tamplarie, sa inregistreze cresteri usoare incepand cu luna iunie 2010", a incheiat Urite.

Primele scaderi

La inceputul acestui an, Teraplast estima pentru 2009 o cifra de afaceri de 213,1 milioane lei, in crestere cu 9,4% fata de afacerile din 2008. Profitul net anual este estimat sa scada cu 16%, de la 19,3 milioanelei la 16,2 milioane, potrvit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de companie. Teraplast a incheiat primele noua luni ale acestui cu o cifra de afaceri de 141,2 milioane de lei si un profit net de 11,4 milioane lei, mai mic cu 27% fata de rezultatul din aceeasi perioada a lui 2008.