Soferii cu cel putin trei accidente vor cumpara asigurarea RCA la pret dublu din 2010

Autor: Angela Placinta 29.11.2009

Soferii care au cauzat intr-un singur an trei accidente auto sau mai multe vor plati, incepand cu 2010, de doua ori mai scump pentru asigurarea de raspundere civila auto obligatorie (RCA) la momentul reinnoirii politei.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a publicat vineri in Monitorul Oficial normele care prevad introducerea de anul viitor a sistemului bonus-malus in tarifarea asigurarilor RCA, ceea ce inseamna ca pentru soferii cu accidente tarifele vor fi majorate, iar pentru cei cu un istoric "curat" pretul asigurarii se va reduce.

Sistemul bonus-malus, care se va aplica pentru politele cumparate de la 1 ianuarie 2010, se practica deja de ani buni in statele dezvoltate, insa in multe tari scumpirea politei pentru soferii care au avut multe daune este de cel putin 3-4 ori. La stabilirea tarifului pentru fiecare client asiguratorii vor consulta o baza de date (Cedam), unde raporteaza daunele deja de doi ani, astfel incat sunt disponibile informatii despre daunele cauzate de fiecare asigurat pentru anii 2008 si 2009.

"Sistemul Cedam functioneaza pe baza informatiilor transmise de asiguratori, care sunt mai mult sau mai putin corecte. Este posibil ca cineva care are asigurare sa nu se regaseasca in baza de date din cauza unor greseli de introducere a datelor", afirma Radu Ionescu, directorul de asigurari auto al Generali.

Pentru soferii care in sapte ani nu au facut niciun accident de circulatie asigurarea RCA va fi mai ieftina cu 50%. Pe de alta parte, majorarea maxima este de 100% fata de pretul de baza. De exemplu, in cazul unei masini cu motor de 1,4 litri, asigurarea RCA pentru o persoana fizica va costa circa 400 de lei anul viitor. Un sofer care a avut anul acesta cel putin trei accidente ar trebui, potrivit normelor recent publicate, sa plateasca 800 de lei pentru polita. Un sofer care nu a avut nicio dauna in anul anterior beneficiaza de o reducere de 10%, adica va plati 360 de lei. Initial, cand normele erau inca in discutie, majorarea maxima trebuia sa fie de 200%.

Potrivit normelor, daca baza de date nu functioneaza la momentul incheierii unei asigurari, clientul poate sa declare pe proprie raspundere cate accidente a avut in trecut.

"Este un lucru foarte primejdios. In Cehia, unde bonus-malus se aplica din 2007, companiile care au vrut sa castige cota de piata au mers pe declaratii ale clientilor, pentru ca legea nu le interzicea acest lucru, iar doi ani mai tarziu s-a dovedit ca jumatate din acestea erau false", mai spune Ionescu.

In prezent, clientii cu asigurari RCA schimba aproape in fiecare an compania de asigurari, multi alegand asiguratorii cu cele mai mici preturi. Odata cu introducerea bonus-malus acest fenomen se va atenua, deoarece toti asiguratorii vor fi obligati sa scumpeasca politele pentru soferii cu multe daune.

"Marea problema este ca la stabilirea coeficientilor de bonus-malus se iau in calcul daunele platite, nu cele avizate. Un client poate sa aiba avizata o dauna de 500.000 de euro, care poate fi solutionata chiar si in cativa ani, dar aceasta nu va aparea in istoricul lui, iar prima lui de asigurare nu va fi majorata. Sper sa se rezvolve acest aspect."