OMV pariaza 500 mil. € pe explorare si productie si lasa rafinarea pe locul III

Autor: Roxana Petrescu 29.11.2009

Austriecii de la OMV, actionarul majoritar al Petrom, cea mai mare companie locala, spun ca pe termen lung strategia la nivel de grup este aceea de a creste ponderea diviziei de explorare si productie in detrimentul celei de rafinare.

Pentru Romania, aceasta strategie se traduce prin alocarea a peste 500 mil. euro in 2010 exclusiv operatiunilor de explorare si productie ale Petrom dintr-un buget de peste un miliard de euro, dar inseamna si revizuirea unor obiective anuntate pentru partea de rafinare.

"Ne revizuim strategia pe rafinare ca urmare a scaderii cererii si a reducerii marjelor. La Petrom face sens sa punem banii in explorare si productie. Pentru Petrobrazi (cea mai mare rafinarie din cele doua pe care Petrom le are pe plan local - n.r.) am anuntat un proiect de 1,5 miliarde de euro in strategia noastra pentru 2010, proiect care includea si marirea capacitatii de rafinare. Avem sub revizuire acest buget si ar putea fi diminuat", a explicat Wolfgang Ruttenstorfer, CEO-ul OMV, fara a da insa detalii suplimentare. Romania produce intern, prin Petrom, aproximativ jumatate din necesarul sau de petrol, restul fiind importat. Marile castiguri ale Petrom vin tocmai pe partea de explorare si productie, in timp ce partea de rafinare aduce anual pierderi de sute de milioane de euro.

De exemplu, potrivit rapoartelor Petrom din 2008, compania cheltuia 18 dolari pe fiecare baril de petrol produs care valora insa peste 80 de dolari.