Doar stiri precum falimentul din Dubai mai au forta sa miste Bursa

Autor: Vlad Anastasiu 30.11.2009

Bursa de la Bucuresti a inchis ieri o sedinta extrem de slaba, cu o lichiditate sub media de anul acesta, de doar 3 mil. euro, in timp ce societatile financiare au atins o volatilitate crescuta, acestea urcand in medie cu 1,3% peste referinta. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii, s-a apreciat cu 0,5% fata de referinta, in timp ce indicele compozit al pietei BET-C a inchis aproape in stationare, cu o corectie de 0,01%.

Brokerii sunt de parere ca evolutia de saptamana aceasta va fi similara cu cea de ieri, o volatilitate mai ridicata fiind data doar de evolutiile pietelor externe, care raman sensibile la stirile venite din partea economiilor internationale.

"Deocamdata bursa locala pare ca va evolua in linie saptamana aceasta, fiind asteptate rezultatul alegerilor si implicit formarea noului guvern. Daca rezultatul va fi in ton cu asteptarile investitorilor, nu cred ca vom vedea o fluctuatie prea mare a lichiditatii nici dupa alegeri. Asteptarile investitorilor sunt strict legate de formula noului guvern si de programele de guvernare afisate de amblele partide aflate in cursa prezidentiala", a apreciat Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al EstInvest.

Cel mai mare rulaj din piata l-au inregistrat titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu un volum de tranzactionare de 3,7 milioane de actiuni, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au marcat cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare, de 2,8% fata de referinta. Cea mai mica apreciere la categoria SIF-uri a fost consemnata de actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu doar 0,7% peste referinta.

Dintre titlurile bancare, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au marcat cel mai mare avans, de 2,3% fata de referinta, in timp ce actiunile BRD au inchis in stationare, la pretul de 13,5 lei/actiune.

"Cred ca pe termen scurt doar stiri precum falimentul din Dubai mai au forta sa miste piata locala. Tinand cont ca bursa este inchisa maine (azi - n.a), daca pe extern se va intampla ceva extraordinar, vom vedea o crestere a lichiditatii incepand cu miercuri. Un alt eveniment care va misca piata locala este dezbaterea de saptamana viitoare in Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor a legii de majorare a pragului", a adaugat Murgoci.

In sectorul energetic, titlurile Transelectrica (TEL) si Petrom (SNP) au inregistrat cele mai mari scaderi, de 0,8% fiecare, in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au reusit sa inchida pe plus, cu un avans de 1,1% fata de referinta.

Cea mai mare corectie din piata a fost inregistrata de titlurile Amonil (AMO), care au pierdut 9,2%, in top urmand titlurile Boromir (SPCU) si Artrom (ART), cu scaderi de 5% si respectiv 4,9% fata de referinta.

"De asemenea, daca decizia de prelungire a scutirii de la plata impozitului nu este adoptata, vom vedea iesiri din piata pentru marcarea de profit, iar acest lucru va crestere lichiditatea pietei atat la iesire, cat si la intrare, pentru ca investitorii vor alege sa reintre in piata de anul viitor. Exista insa mesaje ca se va prelungi impozitarea zero si pentru anul viitor, iar in acest caz investitorii isi vor pastra pozitiile", a incheiat Murgoci.

De urmarit saptamana aceasta