In fiecare zi, trei medici pleaca in strainatate. Cum comentati?

Autor: Ioana David 30.11.2009

Aproximativ 4.000 de medici au plecat sa lucreze in strainatate din 2007 si pana in prezent, potrivit statisticilor Colegiului Medicilor din Romania, ceea ce inseamna trei specialisti pe zi.

"Este vorba de medicii care au informat Colegiul, insa cifra poate fi mult mai mare", a spus Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. El estimeaza ca celor 4.000 de medici despre care se stie sigur ca lucreaza in afara li se adauga aproximativ 1.000 care au plecat inainte de intrarea Romaniei in UE, doar ca acestia nu sunt inregistrati in nicio statistica.

"In medic rezident castiga in medie intre 1.500 si 2.000 de euro in afara, in timp ce specialistii pot castiga intre 5.000 si 14.000 de euro in strainatate, in functie de specialitati", a mai spus Astarastoae.

Medicii romani merg sa lucreze in pricipal in state precum Marea Britanie, Franta sau Germania, pentru ca de obicei cunosc limba si se pot adapta mai usor. Potrivit datelor Colegiului Medicilor, in Franta, spre exmplu, un medic de familie castiga pana la 10.000 de euro pe luna, iar in Marea Britanie intre 5.000 si 7.000 de lire.

In ceea ce priveste specializarile pentru care exista un deficit major in strainatate, salariile de baza incep de la 10.000 de euro la care se adauga diferite sporuri, conform aceleiasi surse.

In Romania lucreaza 50.000 de medici, potrivit datelor Institutului de Statistica, iar salariul unui medic rezident variaza intre 170 si 340 de euro pe luna in sistemul medical de stat.

"Pleaca foarte multi medici tineri, in primul rand din cauza salariilor foarte mici. Cu salariul unui medic incepator abia poti sa iti platesti o gazda daca nu esti din Bucuresti. In zece ani s-ar putea sa ajungem sa importam medici", a spus un medic din Bucuresti. El a adaugat ca alte motive care stau la baza deciziei de a pleca sunt legate de lipsa perspectivelor in ceea ce priveste ascensiunea profesionala.