Doar SIF-urile mai pot aduce surprize la Bursa pe final de an

Autor: Vlad Anastasiu 01.12.2009

Brokerii vad in decembrie o evolutie modesta a bursei locale, pe o lichiditate la fel de scazuta ca si pana acum, incertitudinile politice si cele de la nivelul economiei tinand in continuare investitorii straini departe de piata de la Bucuresti.

Singurele evenimente interne previzibile care vor crestere volatilitatea in piata si numarul de tranzactii sunt discutiile din Comisia de buget-finante din cadrul Camerei Deputatilor referitoare la propunerea de majorare a pragului de detinere pe societatile financiare. In cazul unui aviz favorabil, brokerii apreciaza ca BET-FI indicele SIF-urilor, poate urca pana la 30.000 de puncte.

Pe pietele externe sunt asteptate corectii de mica amploare, in conditiile in care investitorii incep sa aiba pareri impartite asupra fortei si modului de revenire a economiilor.

"Suferim din greu din lipsa de lichiditate pe piata locala, iar acest lucru cred ca va continua si in decembrie. Apreciez ca lichiditatea maxima pe piata locala nu va depasi 7-8 milioane de euro, iar nivelul minim se va situa in jurul valorii de 2-3 milioane de euro. In conditiile in care valoarea tranzactiilor se pastreaza la acest nivel, piata nu devine deloc atractiva pentru investitori sau fonduri straine", a declarat Rares Nilas, directorul general al societatii de intermediere BT Securities.

SIF-urile si Banca Transilvania au urcat Bursa in noiembrie

In noiembrie topul tranzactiilor a fost dominat de societatile financiare, cele mai tranzactionate SIF-uri fiind Oltenia (SIF5) si Moldova (SIF2). Indicele de profil BET-FI a inregistrat de altfel si cea mai mare apreciere dintre indicatori in aceasta perioada, de aproape 11,5% fata de referinta, atingand nivelul de 23.700 de puncte. Cele mai mari aprecieri la categoria societatilor financiare le-au inregistrat titlurile SIF Oltenia, de 19,8% fata de inceputul lunii octombrie. "Principalul eveniment intern care va creste volatilitatea pe termen scurt este discutia referitoare la aprobarea pragului de detinere pe SIF-uri. Daca trece de comisie, iar investitorii incep sa-si contureze mai bine ideea unei aprobari finale a propunerii, nu exclud sa vedem un nou maxim, cuprins intre 27.000 si 30.000 de puncte", a adaugat Nilas.

Si Razvan Pasol, directorul general al Intercapital, este de parere ca volatilitatea in piata va creste odata cu apropierea dezbaterii pragului in comisia din Camera Deputatilor. "Tinand cont ca parcursul propunerii in Senat nu a intampinat probleme, acum sunt asteptari mari referitoare la aprobarea majorarii pragului. Va creste volatilitatea in piata, pe fondul unor tranzactii speculative. Oricum, cand vine vorba de politic la noi, nimic nu este concret", a spus Pasol.

Cea mai mare crestere de luna trecuta a fost consemnata de titlurile Bancii Transilvania (TLV), de peste 27%, actiunile bancii atingand un nou maxim anual, de 2,26 lei/titlu. In top au urmat aprecierile Teraplast (TRP), cu 26,5% fata de referinta. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata, a inregistrat luna trecuta o apreciere de 8,3%.

Marcari de profit pe finalul anului

Brokerii se asteapta, de asemenea, la iesiri si marcari de profit pe finalul anului, in conditiile in care majoritatea investitorilor nu se asteapta la o prelungire a scutirii impozitarii pe profit a castigurilor de pe Bursa.

"Tind sa cred ca nu se va prelungi scutirea de la plata impozitului pe castigurile bursiere, iar acest lucur va face ca multi investitori sa iasa din piata si sa marcheze profitul, dar si acest lucru ar putea fi impiedicat de lichiditatea redusa din piata, pentru ca la 2-3 milioane de euro tranzactii zilnice, risti sa iesi in pierdere, prin diferenta de pret pe care ti-o creezi singur", a explicat Nilas.

"Pietele externe vor impulsiona si ele volatiliatea pe piata locala, insa majoritatea analistilor se asteapta la corectii pe extern, pe fondul avansului prea puternic si inaintea economiilor pietelor de capital. Cred ca vom vedea corectii pe pietele internationale pe sfarsitul acestui an, dar nu sunt adeptul unor scaderi drastice. Am vazut ca si socul din Dubai s-a temperat intr-un timp scurt, fara sa afecteze prea mult pietele de capital", a adaugat Pasol.

De urmarit In decembrie