Nokia da in judecata producatorii de LCD-uri pentru majorarea preturilor

Ziarul Financiar 01.12.2009

Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia, a dat in judecata mai multi producatori care realizeaza display-urile cu cristale lichide (LCD) folosite de companie la producerea mobilelor, conform Wall Street Journal.

In plangere sunt listate 11 companii producatoare de LCD-uri, printre care se afla Toshipba, Philips, Samsung, Sharp, Shungwa Picture Tubes si LG Display.

Conform producatorului finlandez companiile s-au inteles in vederea cresterii artificiale a preturilor de pe piata LCD-urilor, intre 1996 si 2006. "Drept urmare, Nokia a avut de suferit", se arata in plangerea trimisa Curtii federale a statului California.

O parte dintre companiile chemate in instanta au fost anterior gasite vinovate pentru convenirea asupra cresterii preturilor de catre Departamentul de Justitie al SUA. LG, Sharp si Shungwa au pledat vinovat si au convenit la plata unor amenzi.

Ecranele cu cristale lichide sunt folosite la realizarea multor electronice, de la telefoane mobile la netbook-uri, acestea depasind si ecranele cu plasma in alegerea televizoarelor.