Gelin, BRD: Daca recesiunea continua, adevarata criza pentru banci va veni anul viitor

Autor: Voican Razvan 01.12.2009

Dupa ce saptamana trecuta a imprumutat statul cu 150 de milioane de euro, BRD se pregateste sa ieftineasca creditele de retail, mai ales pe cele in lei, dar nu se asteapta ca astfel sa revigoreze cererea.



BRD, a doua mare banca de pe piata, a investit 150 mil. euro la emisiunea de titluri de stat in euro prin care Finantele au atras saptamana trecuta peste 1,4 mld. euro, insa prin aceasta practic si-a epuizat plafonul de expunere pe statul roman pentru 2009, afirma Patrick Gelin, presedintele bancii, intr-un interviu acordat ZF la incheierea mandatului.

"Nu putem subscrie fara limita titluri de stat pentru ca noi ca banca listata trebuie sa dam socoteala si actionarilor si analistilor care ne urmaresc expunerile si avem un plafon maxim chiar si pentru riscul suveran, care este redus. Apoi este si politica Société Générale de a evita o concentrare prea mare a expunerilor", spune Gelin, 64 de ani.

Fiecare banca are un astfel de plafon, al carui nivel depinde de politica bancii-mama.

Mai pot aparea surprize negative

Evaluand portofoliul de active al BRD in ansamblu, Gelin sustine ca "este evident faptul ca riscurile sunt mai bine controlate decat pe media sistemului bancar".

"Mai pot aparea surprize negative, insa in prezent stam mult mai bine decat competitorii nostri. Rentabilitatea BRD este absolut corecta, iar banca nu este in niciun caz in situatia de a fi considerata un element de risc important pentru piata locala sau pentru Société Générale."

In aceste conditii, el spune ca actuala criza ingusteaza ecarturile dintre banci.

"Nu este exclus ca intr-o zi BRD sa devina cea mai mare banca de pe piata, insa nu vrem ca aceasta sa se intample cu pretul degradarii rentabilitatii, a productivitatii sau a relatiei cu clientii. Nu vom deveni lider de piata aruncand cu credite sau alergand dupa alte active care sa ne umfle bilantul cu orice pret, ci doar ca rezultat al unei evolutii a sistemului bancar si a BRD." El sustine ca banca a devenit deja lider de piata pe segmentul clientilor corporate mari, pe care l-a supervizat personal - multinationale si societati romanesti mari.

In acest context, afirma ca Société Générale priveste BRD ca pe unul dintre pilonii fundamentali ai dezvoltarii grupului, alaturi de filiala din Cehia, si o sustine in consecinta.

Am avut turbulente puternice anul trecut

Seful BRD isi aminteste ca banca a resimtit turbulente puternice in lunile care au urmat prabusirii Lehman Brothers in septembrie 2008, insa spune ca le-a depasit cu ajutorul bancii-mama Société Générale, "care a jucat un rol considerabil".

"Nu am stat in dealing, insa am lucrat ora de ora cu Trezoreria bancii, am fost intr-o legatura stransa si cu BNR, si cu Parisul, care ne-a injectat lichiditate. Am facut-o cu calm, fara mare ingrijorare. Sigur, temerea majora era sa nu cada si un alt gigant precum Goldman Sachs, insa atunci ar fi fost un cutremur pentru intreg sistemul bancar international."

Dintre momentele dificile ale mandatului sau de peste opt ani la conducerea BRD, Gelin mentioneaza perioada de inceput, in care a trebuit sa se acomodeze "cu un mediu economic dificil, cu o inflatie de 40%".

"A fost destul de dificila si migrarea sistemului informatic pe o noua platforma, si restructurarea retelei de unitati pentru ca procedurile inca nu erau bine reglate si puteau genera risc operational. Dar le-am traversat cu bine pe toate. Privind in urma, nu a fost usoara nici densificarea retelei si recrutarea masiva a circa 4.700 de oameni din 2004 pana in 2009, fiind probleme de integrare, de adaptare."

Cand a venit in Romania, in 2001, obiectivul principal al mandatului sau era sa faca din BRD o institutie bancara care sa functioneze dupa normele Société Générale si dupa standardele internationale si in acelasi timp sa o transforme intr-o banca universala.

Gelin spune ca odata cu aparitia crizei, de la sfarsitul lui 2008 si pe parcursul lui 2009 banca a intrat intr-o faza de consolidare pentru a putea traversa criza.

"Ne-am concentrat pe eficienta operationala, adica pe imbunatatirea la maximum a proceselor si procedurilor interne - care constituie un proiect mare la nivelul Société Générale - si pe consolidarea relatiilor cu clientii - ceea ce pe segmentul de retail vizeaza fidelizarea totala a clientelei."

Dobanzi mai mici la credite, ultima decizie

BRD va anunta in cateva zile reduceri de dobanzi la creditele pentru persoane fizice, in principal la cele in lei, dupa ce mai multe banci au operat in ultima vreme ajustari ale dobanzilor la imprumuturi, mai ales la cele noi. "O facem pentru ca am considerat ca este normal sa o facem in actuala situatie, insa nu sunt sigur ca va exista un efect pozitiv asupra cererii de credite, care ramane foarte scazuta", spune Gelin.

El afirma ca reducerile de dobanda cele mai mari vor fi operate la creditele in lei, pentru ca la euro marja de dobanda este mult mai mica decat la lei.

Cu o experienta de peste opt ani pe piata romaneasca, Gelin nu intrevede in 2010 vreo crestere a creditului de consum. "Ma astept la o curba plata a creditului de consum, probabil vom inlocui creditele rambursate, dar nu vad nicio crestere a soldului." In acelasi timp, el nu anticipeaza o reluare a cresterii nici in cazul creditelor pentru firmele mici. "In cazul celor mijlocii ar fi sanse de relansare a creditului, insa cu dificultate si in principal pentru companiile exportatoare, in functie de redresarea pietelor vestice."

Bancherul spune ca in perioada 2004-2008 toate bancile au facut excese la creditare, chiar si BRD intr-o masura, si va lua timp pentru ca sistemul sa digere cresterea prea rapida.

In opinia sa, ameliorarea treptata a situatiei economice pana spre sfarsitul lui 2010 ar fi un scenariu optimist pentru anul viitor. "Nu stiu care va fi evolutia economiei, insa daca recesiunea continua din diferite motive - fie de natura interna, fie care tin de exterior - adevarata criza pentru bancile din Romania va veni anul viitor, pentru ca vor fi falimente de companii, iar daca o companie cade, furnizorii nu-si mai iau banii, creste numarul somerilor si apar multe efecte negative in lant. Deocamdata, doar partea fragila a economiei a fost atinsa."

Luni-seara, Gelin a condus alaturi de succesorul sau, Guy Poupet, o sedinta in care au fost discutate posibilitati de sprijinire a clientilor companii ai BRD.

"Trecem in revista intreg portofoliul de clienti pentru a vedea care ce dificultati au si ce solutii putem gasi. Trebuie insa ca toata lumea sa faca eforturi: toate bancile creditoare, nu numai una, apoi trebuie ca si furnizorii sa contribuie la gasirea unor formule, conducatorii companiilor trebuie sa faca eforturi si, nu in ultimul rand, proprietarii trebuie sa fie responsabili si sa-si sustina afacerile pentru ca stim ca in multe cazuri prefera sa-si tina banii in strainatate."

Gelin crede ca din cauza instabilitatii politice prelungite Romania risca sa-si intarzie recuperarea decalajului de dezvoltare fata de Vest, in loc sa-l scurteze, "pentru ca parghiile administrative si politice nu sunt puse la treaba".

Nu renunt la actiunile BRD

Gelin, unul dintre cei mai longevivi sefi de banca de pe piata locala, se retrage din functia de presedinte al BRD la sfarsitul acestui an, insa isi va pastra portofoliul de actiuni, pe care le considera o investitie buna.

"Sigur ca voi sta mai departe cu un ochi pe BRD, si nu doar pe BRD, ci si pe Romania, pentru ca mi-am petrecut aproape noua ani din viata aici, o parte din viata mea este aici si voi urmari atent ce se va intampla mai departe. Voi pastra actiunile pentru ca am incredere in aceasta banca, iar pretul actual nu reflecta valoarea reala." Valoarea actuala a BRD este de 2,2 mld. euro, fata de 6 mld. euro cat a fost in 2007 pe varful pietei bursiere.

Dupa mai bine de opt ani la conducerea BRD, Gelin considera ca realizarea sa cea mai mare este ca banca "a devenit, intr-adevar, o referinta pentru piata romaneasca, putandu-se compara favorabil cu multe alte banci mari din Europa Centrala." El nu intentioneaza sa intre in domeniul consultantei, asa cum fac multi bancheri atunci cand se retrag din activitate. "Probabil voi prelua o functie non-executiva in cadrul SocGen." Gelin nu a dorit sa pastreze la BRD nici macar o pozitie onorifica.

Principalele provocari pentru succesorul sau, Guy Poupet?

"Sa gestioneze bine iesirea bancii din perioada de criza si sa ia decizii bune pentru dezvoltarea viitoare a BRD, pentru ca mai sunt multe de facut."

Evaluarile lui Gelin