UPDATE - Toata America este o schema Ponzi. Un fost avocat e acuzat ca a fraudat investitorii cu 1 mld. de dolari printr-o schema financiara piramidala

Ziarul Financiar 01.12.2009

Un fost avocat american s-a predat Biroului Federal de Investigatii (FBI), fiind acuzat de fraudarea unor investitori cu 1 miliard de dolari, printr-o schema financiara piramidala de tip Ponzi, informeaza Reuters.

Scott Rothstein, care a fugit in Maroc in octombrie, s-a intors in Florida la inceputul lui noiembrie, urmand sa apara in fata unui judecator federal, marti.

Schema Ponzi folosita de fostul avocat, prin care primii investitori erau platiti cu banii obtinuti de la investitorii ulteriori, este similara celei folosita de Bernard Madoff.

La inceputul acestui an Madoff a fost condamnat la 150 de ani de inchisoare pentru operarea unei scheme Ponzi prin care a reusit sa fraudeze investitorii de 50 miliarde dolari.

Procurorii federali au sechestrat activele lui Rothstein, inclusiv yahtul detinut de acesta.

Fostul avocat este un contribuabil frecvent la campaniile politice si a fost deseori surprins de fotografi alaturi de politicieni americani importanti.

Conform procurorilor, Rothstein a elaborat scema Ponzi incepand din 2005 si a folosit banii castigati in interes propriu, ducand o viata de lux si realizand o adevarata colectie de masini sport de lux din care nu lipseau marci precum Lamborghini sau Ferrari.

Rothstein, in varsta de 47 de ani, a pus bazele firmei de avocatura Fort Lauderdale, care a intrat in colaps luna trecuta dupa ce firma a anuntat ca a gasit dovezi conform carora Rothstein a desfasurat o afacere paralela vanzand investitorilor conventii legale false. Acesta a fost dat afara din barou saptamana trecuta.