Cum au iesit de pe piata turcii de la Ozer, constructorul primului mall din tara

Autor: Cristi Moga 02.12.2009

Actionarii turci ai companiei özer Construction, intrata de la 1 noiembrie in procedura de insolventa, si-au vandut participatiile catre un grup de trei avocati romani.



Turcii de la Ozer au fost printre primii constructori straini veniti pe piata locala, in urma cu mai bine de zece ani, cand au inceput lucrarile la primul mall din tara - Bucuresti Mall din Vitan - al carui beneficiar era tot o companie cu actionariat turc - Anchor Grup.

Au urmat numeroase alte proiecte, care au adus in contul Ozer sute de milioane de euro, pana in acest an, cand din cauza datoriilor acumulate actionarii au solicitat intrarea firmei in insolventa, iar mai recent, avocatii companiei au preluat partile sociale, potrivit unor informatii publicate in Monitorul Oficial.

"Pur si simplu am vrut sa rezolvam o problema. Ori se ocupa cineva de ea, ori urma un mare scandal. De prin 2001 lucrez cu özer si stiam care este situatia incasarilor si a datoriilor la Belleview (ansamblu rezidential inceput de Ozer in Sinaia - n.r.)", spune Veronica Junger, unul dintre cei trei avocati care au intrat in actionariatul özer. Ea nu a oferit informatii privind resursele financiare de care dispune pentru continuarea activitatii.

Dupa aparitia primelor informatii legate de problemele financiare prin care trece firma özer mai multi cumparatori din cadrul ansamblului Belleview au inceput sa se intereseze de situatia apartamentelor in presa, deoarece la numerele de telefon si la sediu reprezentantii firmei nu mai erau de gasit.

Ozer Construction a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 43 mil. euro, in timp ce datoriile au ajuns la 34 mil. euro, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante. Incepand din 2005 datoriile companiei s-au dublat de la un an la altul, pornind de la o baza de trei milioane de euro. Astfel, in 2006 datoriile firmei au crescut la 5,8 mil. euro, iar in 2007 au ajuns la 16 mil. euro, in timp ce veniturile nu au cunoscut aceeasi dinamica.

Turcii au venit initial din pozitia de constructor, luand astfel in antrepriza mai multe proiecte in toate domeniile pietei imobiliare - de la centre comerciale si locuinte, la cladiri de birouri - trecandu-si astfel in portofoliu doua imobile reprezentative pentru piata office din Bucuresti - Europe House, sediul Orange din Piata Victoriei si America House, cea mai scumpa cladire din oras pentru o buna perioada de timp si sediu astazi pentru BCR, Cosmote, Deloitte sau Tuca Zbarcea & Asociatii.

Au trecut din constructii catre dezvoltare imobiliara

Ulterior, in perioada de boom imobiliar, Ozer a inceput sa cumpere terenuri pentru a-si dezvolta propriile proiecte, singurul inceput fiind ansamblul Belleview din Sinaia, pe care avocatii incearca sa il duca la capat.

"In momentul de fata ansamblul Belleview este finalizat in proportie de aproximativ 70%, jumatate din apartamente, respectiv un bloc, fiind gata de predare imediat ce sunt definitivate racordurile la utilitati, urmand ca, in cadrul procedurii insolventei prin reorganizarea activitatii societatea sa isi canalizeze o mare parte din eforturi catre definitivarea celui de-al doilea bloc aflat la stadiul de structura", mai spune Junger, care detine acum 33,34% din actionariatul firmei.

Restul actiunilor sunt impartite acum egal intre alti doi avocati - Bojan Ionut-Marian si Trifu Veronica-Marinela, de 38, respectiv 35 de ani, potrivit datelor din Monitorul Oficial.

In cadrul ansamblului Belleview, care ar trebui sa cuprinda in total patru blocuri cu 344 de apartamente, au fost vandute peste 100 de apartamente, dar la ora actuala lucrarile au fost oprite, fara ca vreunul dintre cumparatori sa se fi mutat in ansamblu.

"Receptia ansamblului Belleview trebuia sa aiba loc - conform antecontractelor - la jumatatea anului 2009, in acestea fiind stipulata si o perioada de gratie de sase luni peste acest termen initial. Din fericire, majoritatea celor peste 100 de cumparatori au fost de acord sa astepte si sa cumpere. Am avut doar unu-doua cazuri in care s-a renuntat la antecontract", spune Veronica Junger.

Bani de la Piraeus Bank

Proiectul a fost finantat printr-un imprumut de la Piraeus Bank, iar cumparatorii au platit preturi de circa 1.200 euro/ mp in cadrul ansamblului in care vanzarile au inceput de mai bine de doi ani.

"In anumite conditii, daca activitatea ta curenta este sa construiesti, poti face acest lucru in cadrul reorganizarii. Acum facem inventarul pe santierele in care firma avea activitate. Undeva in februarie-martie cred ca vom putea veni cu planul de reorganizare", spune avocatul.

Reprezentantii özer au mai anuntat anul trecut achizitia a doua terenuri in Bucuresti pentru constructia altor ansambluri de locuinte, unul in zona Aviatiei si altul in sudul orasului, in care intentiona sa investeasca 115 mil. euro. Eventuala vanzare a acestor terenuri ar putea furniza lichiditati pentru continuarea lucrarilor la ansamblul din Sinaia.

Firma mai era totodata antreprenor general pentru ansamblurile rezidentiale Liziera, Oxford Gardens si Felicity din Bucuresti.

Compania imobiliara Willbrook, dezvoltatorul proiectului de vile Oxford Gardens, a reziliat contractul cu özer inca din luna iunie a acestui an, desemnand un alt constructor. In randul firmelor de constructii cea mai mare insolventa semnalata in acest an a fost cea a companiei irlandeze Mivan Kier, cu afaceri de 128 de mil. euro in 2008, in timp ce in randul dezvoltatorilor cele mai sonore cazuri de insolventa au fost ale companiilor Copper Beech si Sigma Proiect.