Ce castiga agricultura romaneasca din nominalizarea lui Ciolos in functia de comisar pentru agricultura

Autor: Cristina Stoian 01.12.2009

Numirea lui Dacian Ciolos in functia de comisar european pe agricultura, cea mai inalta functie detinuta de un roman intr-o organizatie politica europeana, va apropia Romania de negocierile cu UE si de tarile care pana acum au privit cu reticenta potentialul agricol al tarii noastre.



Agricultura romaneasca contribuie cu sub 7% la PIB, jucatorii din retail preferand sa apeleze in proportie de 70% la importuri pentru produsele agroalimentare, chiar daca avem 14 mil. ha de teren agricol, una dintre cele mai mari suprafete din Europa.

Specialistii au spus in repetate randuri ca productia locala ar putea hrani de 10 ori mai multe persoane decat in prezent, avand in vedere potentialul imens al agriculturii, domeniu in care lucreaza o treime din populatia ocupata a tarii (mult peste media europeana de 5,9%).

Cu toate acestea, fermierii nu pot accesa fondurile europene de 8 mld. euro disponibile pana in 2013, sunt decapitalizati, nu au o banca agricola care sa le ofere credite cu dobanzi preferentiale, nu au dotari tehnice moderne si nici piata de desfacere. Fermierii isi pun sperantele in noul comisar european, pentru ca, spun ei, "daca legea in sanatate sau cea a invatamantului sunt legi locale, politica agricola de dezvoltare rurala este comunitara si se face la Bruxelles".

Comisarul desemnat spune ca va incerca, in perioada de pana la audierile din Parlamentul European, sa depaseasca "anumite prejudecati care persista in mediul politic de la Bruxelles, referitor la mediul politic din Romania", pentru ca apoi sa dovedeasca ca poate lucra in interesul Europei, ramanand roman "in spirit".

"Voi actiona in interesul Uniunii Europene ca unul preocupat in continuare de modul in care problematica estica a UE se poate integra mai bine in politicile europene, in interesul european", a declarat Dacian Ciolos, citat de Mediafax

Spera la subventii mai mari

"Concret, vom fi mai aproape de negocierile din cadrul Comisiei Europene, iar Romania va putea ajunge aproape la nivelul celorlalte tari din vest in ce priveste subventiile", spune Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), despre numirea lui Ciolos.

In prezent, agricultorii romani primesc anual circa 100 de euro pe hectar subventie directa de la Uniunea Europeana si de la bugetul de stat in conditiile in care tarile din vest primesc de trei ori mai mult.

Matei mai spune ca printre temele pe care ar putea sa le puna in discutie Ciolos se numara si legea creditului agricol dupa modelul european si crearea unei banci agricole, reprezentate de CEC Bank, care sa ofere dobanzi preferentiale fermierilor de 6% si prin intermediul careia sa se deruleze programe din fonduri europene.

"Suntem toti agricultori europeni si avem drepturi egale, totul este sa stim sa le cerem. Pana acum nu am avut reprezentanti la Uniunea Europeana, dar acum se va putea renegocia statutul agriculturii romanesti asa cum s-a intamplat si cu alte state, ca Polonia. Chiar daca avem o Politica Agricola Comuna bine stabilita, nimic nu este batut in cuie, totul poate fi renegociat. Regulile jocului se schimba", crede Matei.

Stefan Poienaru, administratorul Agrofam Holding crede ca nominalizarea fostului ministru al agriculturii pe postul de comisar european este o recunoastere a importantei agriculturii romanesti in Europa, a rolului pe care aceasta il joaca la nivel european.

Culita Tarata, care detine TCE 3 Brazi, spune ca Dacian Ciolos va face cartile agriculturii din Europa si va tine cont si de fermierii din Romania, care pana acum au fost tratati cu jumatate de masura de cei din Uniunea Europeana.