Seful UE si-a preluat mandatul, Uniunea intra intr-o noua era

Autor: Magraon Andreea 01.12.2009

Uniunea Europeana a marcat ieri inceputul unei noi ere, odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, document ce reformeaza institutiile europene.



Drept urmare, Herman Van Rompuy si Catherine Ashton si-au inceput ieri mandatele de presedinte al Uniunii Europene, respectiv de ministru de externe al UE, cele mai importante noutati aduse de Tratat.

O ampla ceremonie, organizata de Guvernul portughez, presedintia suedeza a UE si de Comisia Europeana, urma sa aiba loc in Lisabona pentru a sarbatori evenimentul.

"Azi se deschide o noua era a cooperarii in cadrul UE. Prin Tratatul de la Lisabona, care intra in vigoare, Uniunea Europeana dobandeste instrumente care ii permit sa faca fata unor noi provocari", a subliniat prim-ministrul suedez Fredrick Reinfeldt, a carui tara detine presedintia UE.

"Tratatul de la Lisabona pune cetatenii in centrul proiectului european. Ma bucur ca, in prezent, beneficiem de institutiile adecvate care pot sa genereze si o perioada de stabilitate, astfel incat ne putem concentra intreaga energie pe realizarea a ceea ce este important pentru cetatenii nostri", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Primul presedinte al UE si-a inceput mandatul

Fostul premier belgian Herman Van Rompuy, cel care in viitorii doi ani si jumatate va fi presedintele Consiliului European (liderii de state si de guvern ai UE) si-a inceput ieri mandatul cu o vizita in Slovenia.

"Cuvintele mele cheie vor fi continuitate si coerenta", a subliniat Van Rompuy la Ljubljana.

Cealalta functie importanta creata de Tratatul de la Lisabona - cea de Inalt reprezentant al UE pentru politica externa si securitate comuna - a fost preluata de Catherine Ashton. Ea il va inlocui astfel pe Javier Solana, care timp de zece ani a fost seful diplomatiei europene, si va conduce Serviciul de Actiune Externa, un "gigant diplomatic" care va avea circa 7.000 de angajati.

Britanica Ashton va fi si comisar european pentru afaceri generale in viitorul Executiv european, dupa cum prevede Tratatul de la Lisabona. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a impartit deja portofoliile intre statele membre ale UE, audierile comisarilor urmand sa inceapa in Parlamentul European in ianuarie.

Aceste doua personalitati vor trebui insa sa convinga. Putin cunoscut, Van Rompuy a dezamagit sustinatorii unei personalitati apte sa vorbeasca de la egal la egal cu Statele Unite si China. Baroneasa Ashton este criticata din cauza lipsei de experienta si a ostilitatii traditionale a Londrei fata de orice forma de diplomatie supranationala.

Presedintele Consiliului European inlocuieste presedintia semestriala actuala, dar numai in cadrul reuniunilor la nivelul liderilor, in timp ce Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa si securitate comuna va asigura presedintia permanenta a reuniunilor ministrilor de externe ai UE.

Presedintia semestriala, ce va fi preluata de la 1 ianuarie de Spania, va continua sa organizeze alte reuniuni pe diferite teme la nivel ministerial.

Ce aduce nou Tratatul de la Lisabona

In afara de cele doua posturi de conducere, cea mai mare noutate adusa de Tratatul de la Lisabona este faptul ca UE devine subiect de drept international si poate negocia ca o entitate cu statele terte.

De asemenea, modalitatea de vot in Consiliul UE se va schimba. Spre exemplu, daca in prezent o lege propusa in Consiliul Uniunii Europene poate fi adoptata prin majoritate calificata cu 74% din voturi, care sa reprezinte 62 de procente din populatie, din 2014, potrivit Tratatului de la Lisabona, va fi nevoie de 55% din voturile acordate statelor in Consiliu, voturi care sa reprezinte 65% din populatia UE.

In plus, parlamentele nationale primesc un cuvant mai important de spus in adoptarea legislatiei europene, ele putand sa aduca amendamente inainte ca un proiect de lege sa fie promovat de Comisia Europeana.

Un proces indelungat

Tratatul de la Lisabona, semnat in 2007 in capitala portugheza, a intrat in vigoare dupa opt ani de discutii.

In cei opt ani, Uniunea Europeana s-a extins cu inca 12 state si a ajuns la aproape 500 de milioane de locuitori.

Drumul pana la Tratatul de la Lisabona a fost unul plin de obstacole. Prima forma a tratatului, proiectul de Constitutie al UE a fost respins in 2005 de Franta si de Olanda in urma unui referendum. Anul trecut, irlandezii au facut la fel si au respins Tratatul de la Lisabona, o forma mai simpla a proiectului de Constitutie, in urma unui referendum.

OK-ul irlandezilor a venit in luna octombrie in urma unui al doilea referendum. Ultimul mare obstacol in calea ratificarii documentului de catre toate cele 27 de state membre ale UE a fost presedintele ceh Vaclav Klaus, care a amanat semnarea tratatului.

Ce se schimba