Bancherii si-au protejat marjele de castig, in ciuda aparentei lupte pe depozite

Autor: Liviu Chiru 03.12.2009

Marile banci au reusit sa isi imbunatateasca veniturile nete din dobanzi in primele noua luni ale anului, in ciuda concurentei puternice pe partea de depozite.



BCR si BRD, cele mai mari doua banci locale, au obtinut in primele noua luni ale anului venituri nete din dobanzi (diferenta intre castigurile din dobanzile percepute la credite si dobanzile platite pentru depozitele atrase) cu 20% mai mari, in lei, fata de perioada similara a anului trecut. La Banca Transilvania, un alt jucator de top, castigul a urcat cu 17%.

Astfel, in ciuda luptei pentru atragerea de depozite, care tine dobanzile platite la niveluri ridicate, si a semnalelor de ieftinire a creditelor, bancile au reusit pe parcursul anului sa isi ingroase castigurile.

Chiar guvernatorul Mugur Isarescu i-a criticat dur pe bancheri pentru mentinerea dobanzilor la lei la niveluri prea ridicate in noiembrie, aratand ca dobanzile nu ar trebui sa depaseasca cu mai mult de trei puncte rata de politica monetara a BNR. Aceasta ar insemna ca dobanzile sa fie de cel mult 11% pe an, insa in prezent pleaca de la 13% pe an si pot ajunge sa depaseasca 20%, pentru creditele de consum, care sunt considerate mai riscante.

De partea cealalta, bancherii spun ca riscul de nerambursare a creditelor a crescut pe fondul contractiei economice, iar costul riscului trebuie sa fie reflectat in pret. "Este un paradox. Teoria spune ca, atunci cand simti ca riscul pe un client creste, trebuie remunerat suplimentar. Dar daca ii majorezi dobanda unui client care incepe sa aiba probleme, risti sa il ingropi", admite Iuliu Muresan, vicepresedinte responsabil de risc la Bank Leumi.

Nu ai profit operational, nu ai nimic

Chiar BNR urmareste cu atentie cat profit din operatiuni pot obtine bancile, in conditiile in care acestea trebuie sa acopere acum si cheltuielile importante cu provizioanele. Daca o banca nu are suficiente venituri operationale incat sa poata sa suporte cheltuielile cu provizioanele si sa ramana si cu un castig net, este nevoita sa isi majoreze capitalul pentru a-si mentine solvabilitatea.

Intre bancile mari, exceptie face Raiffeisen, care a inregistrat o scadere a castigurilor nete din dobanzi cu circa 18%, potrivit datelor publicate de banca-mama - Raiffeisen International si care sunt consolidate pentru operatiunile din Romania si Moldova.

Dintre bancile din top zece, Volksbank, CEC Bank si ING nu publica astfel de detalii privind rezultatele financiare. Grecii de la Alpha Bank, a caror subsidiara locala este de asemenea un jucator din top zece, au inregistrat in primele noua luni ale anului o crestere cu 20% a venitului operational, care include pe langa marja de dobanda si castigurile nete din comisioane si operatiuni pe pietele financiare.

Eurobank, proprietarul Bancpost, a raportat venituri operationale aproape constante in lei pe Romania, dupa primele noua luni. Bancpost s-a confruntat cu pierderi din toamna lui 2008 si pana in vara, pe fondul cresterii abrupte a provizioanelor. In trimestrul al treilea banca a reusit totusi sa obtina profit.

De altfel, cu exceptia Bancpost, toate bancile din top zece au raportat profit (cel putin conform standardelor internationale de raportare financiara, IFRS, care au un tratament mai bland provind provizioanele fata de contabilitatea locala). Totusi, profiturile nete sunt sensibil mai mici decat in perioada similara din 2008.

Datele BNR, calculate conform standardelor locale de contabilitate, arata ca pe primele noua luni bancile locale au obtinut un profit net de 680 de milioane de lei (160 de milioane de euro), de cinci ori mai mic decat in perioada similara din 2008.

In primele noua luni bancile si-au majorat provizioanele pentru creditele cu probleme cu 5,3 miliarde de lei (1,2 mld. euro), pana la 12,8 miliarde de lei (3 miliarde de euro).