Si-au dezvoltat o afacere profitabila mizand pe cererea pentru dispozitive medicale si pe numarul redus de jucatori din piata

Autor: Andreea Mioara Neferu 03.12.2009

Putinii producatori autohtoni de dispozitive medicale si parafarmaceutice reusesc sa se detaseze de concurenta venita din import prin calitatea pe care o ofera. Clinicile de stat si private, precum si farmaciile sunt principalii clienti ai acestor companii, care duc cifrele de afaceri la peste un milion de euro.



Compania producatoare de dispozitive medicale destinate analizelor de laborator Novei Medical din Bacau a fost infiintata de Oana Simon la finalul anului 2007, in urma accesarii unui program PHARE.

Dupa 11 ani de activitate in comertul cu produse de papetarie si tipografie, in urma participarii la un targ organizat in 2005 in Germania, Oana Simon a decis sa lanseze o afacere pe piata de injectii mase plastice, cu specializare pe produse medicale. Astfel, Novei Medical a deschis o fabrica care produce, in parametrii impusi de Uniunea Europeana, dispozitive pentru determinarea analizelor medicale (cutii Petri) si recoltarea de probe biologice (urocultoare si coprocultoare), cutii de intepatoare sau de incinerare.

Investitia initiala a fost de trei milioane de euro, circa 700.000 de euro provenind din fonduri PHARE. La inceputul anului 2009, Novei Medical a introdus in exclusivitate pentru un producator autohton cutiile de intepatoare pentru incinerare, folosite pentru a depozita resturile medicale colectate de catre unitatile medicale (ace, seringi, resturi de pansamente) in vederea trimiterii spre incinerare, potrivit Oanei Simon. Investitia in aceste noi produse s-a ridicat la peste 150.000 de euro, bani ce au servit pentru achizitia unor matrite de diferite capacitati.

Beneficiarii produselor realizate de Novei Medical sunt clinicile medicale private si de stat. Primii clienti au fost identificati printr-o campanie sustinuta de vanzari "om la om", acesta fiind momentul in care s-au pus bazele unor parteneriate cu clinici foarte importante din Capitala, dar si din restul tarii. Astfel, in prezent, Novei Medical livreaza dispozitive medicale catre 52 de clinici private si 147 de spitale de stat din intreaga tara.

In ceea ce priveste personalul, firma are in acest moment 18 angajati.

Producatorii externi, principalii rivali

"Nu putem sa vorbim despre o concurenta reala pe aceasta piata. Exista cativa producatori autohtoni, iar in rest, toata lumea distribuie produse fabricate in China. Diferenta este data de calitate si de rezultate analizelor. Din pacate insa in Romania inca exista clinici care prefera, pe fondul preturilor mai mici, sa achizitioneze produse fabricate in alte tari decat sa investeasca in produse 100% romanesti care au garantie de producator", este de parere Simon. Obstacolul major cu care afacerea se lupta inca de la inceput sunt dispozitivele medicale contrafacute sau fabricate in conditii nepotrivite, existand o serie de distribuitori care vand astfel de produse ce nu respecta normele impuse de Uniunea Europeana.

Cifra de afaceri in 2008 a fost de circa un milion de euro, iar pentru anul acesta se estimeaza vanzari totale de 1,5 mil. de euro.

In ceea ce priveste planurile de viitor pentru firma Novei Medical, Oana Simon vrea sa ii determine pe utilizatorii de dispozitive medicale sa constientizeze cat de importanta este folosirea dispozitivelor premium, intrucat acestea fac diferenta intre a descoperi o boala sau nu. "Inca mai am incredere in persoanele care conduc clinici ca se vor orienta catre produse realizate cu atentie pentru om si nu la duzina", explica Simon.

Firma Meddo din Sebes, judetul Alba, a fost infiintata in 1992, domeniul de activitate fiind constituit de distributia si productia de articole parafarmaceutice. Desi initial societatea s-a orientat catre comertul cu produse alimentare si nealimentare, dupa o anumita perioada aceasta s-a reprofilat catre comertul cu parafarmaceutice, unele dintre produse fiind fabricate de Meddo.

"Principalii nostri clienti au fost si sunt farmaciile, magazinele pentru copii si firmele de distributie cu acelasi obiect de activitate din toata tara", explica Crina Alisei, administratorul firmei. Pentru o perioada indelungata s-au realizat si contracte cu majoritatea spitalelor din Romania prin licitatii, dar numarul de colaborari cu acestea a fost semnificativ redus pe fondul problemelor intampinate in recuperarea creantelor, potrivit Crinei Alisei. "Lucram cu toate farmaciile din tara. Am colaborat cu clinici de stat, insa de acolo vin mai greu banii, astfel incat ne-am orientat doar spre clientii clinici private".

Certificarile ISO sunt un "must-have"

Produsele realizate de Meddo sunt destinate comercializarii in intreaga tara, iar firma dispune de propria hala de productie, care detine toate avizele necesare. Totodata, societatea este certificata ISO 9001 pentru sistemul de management al calitatii si ISO 14001 pentru sistemul de management al mediului.

Distributia produselor Meddo se realizeaza prin intermediul propriilor masini sau cu ajutorul unor intermediari de transport marfa. "Concurenta este mare deoarece importurile ne dau foarte multa bataie de cap. Dupa parerea mea, produsele noastre se vand in continuare acelor parteneri carora le pasa de siguranta si banii clientilor lor", explica administratorul Meddo.

Crina Alisei exemplifica printr-unul dintre cele mai banale produse pe care le comercializeaza, recoltorul de fluide Meddo, cu o capacitate de 60 ml, care trebuie sa treaca printr-o serie de etape inainte de a fi vandut. "Acest recoltor este avizat de Ministerul Sanatatii, iar sterilizarea se face in institutii abilitate, cu un nivel inalt de tehnologie, care ofera garantia ca utilizarea consumabilelor de laborator Meddo prezinta siguranta in obtinerea rezultatelor medicale", sustine Alisei.

Compania a depus anul trecut proiectul "Cresterea competitivitatii SC Meddo", cu o valoare totala de 280.000 de euro, in urma caruia urmeaza sa primeasca peste 190.000 de euro fonduri nerambursabile pentru achizitia de utilaje noi.

"Am incheiat un contract de colaborare cu o firma de consultanta, care s-a ocupat de intocmirea documentatiei. Problemele au decurs din diferenta de curs valutar, intrucat contractul de finantare este in lei, iar ofertele furnizorilor au fost in euro. Dupa indelungi negocieri, am obtinut contracte in lei si in valuta, fapt ce ne-a ajutat sa ducem proiectul mai departe, prin cresterea numarului de locuri de munca, a tehnologiei si a productivitatii", afirma Crina Alisei.

Proiectul a fost depus in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).

In luna august a fost depusa cererea de rambursare a fondurilor, insa acestea vor fi recuperate abia in luna decembrie 2009 sau ianuarie 2010, desi initial prima transa urma sa fie primita in octombrie. "Nu avem altceva de facut decat sa platim dobanzi aferente creditelor contractate pentru achizitionarea utilajelor", explica administratorul Meddo.

Firma are in prezent 20 de angajati, cu contracte de munca incheiate pe perioada nedeterminata.

Cifra de afaceri pentru 2009 este estimata sa se situeze la nivelul celei de anul trecut, care s-a ridicat la peste 330.000 de euro.

Novei Medical

Meddo