COLECTII/ Daruri de sfarsit de an

Autor: Stelian Turlea 02.12.2009
Acum, la sfarsit de an, poate a sosit vremea sa ne aplecam din nou spre cartile pentru copii si adolescenti. O editura care nu precupeteste nici un efort pentru a traduce carti dintre cele mai vandute si apreciate este Corint junior. Editura care are si o colectie fantasy, cu romane captivante, personaje indraznete si ilustratii uimitoare. Iar seriile abunda, peste douazeci: "Aventurile lui Miercuri", "Cartea Timpului", "Cartile Inorogilor", "Copiii lampii fermecate", "Cronicile Lumii de Margine", "Cronicile Wardstone", "Lumea Disc", "Saga lui Darren Shan", seria "Cartea neagra a secretelor", seria "Copiii Imparatului Rosu", seria "De-a dreptul ucigatoare", seria "Stapanul viselor" si inca multe altele aparute in ultimii ani. Sunt carti cu aventuri dintre cele mai traznite, petercute in lumi fantastice, mai ciudate sau nu, in care copiii se pot aventura ca intr-un taram nou, verificandu-si dorinta de cunoastere, dar si stiinta rezistentei. In fapt, basme moderne, care sfarsesc, invariabil, cu victoria binelui asupra raului, indiferent ca acesta e reprezentat de un monstru, un balaur, un soldat hain sau o vrajitoare. Aproape fiecare dintre aceste carti e un dar pentru copii.
Prezentam in acest numar doua dintre ultimele aparitii.
Mark Robson - "Spioana imperiala". Traducere din limba engleza de Lavinia Braniste. Este prima carte dintr-o serie a acestui autor britanic de romane fantasy, cu mare succes. Intr-o lume dominata de magie si de crima, Imparatul ii incredinteaza lui Femke o misiune primejdioasa, in timpul careia adversarul ei ii arunca in spate raspunderea a doua asasinate. Izolata intr-o tara straina, vanata de autoritati si de vechiul dusman care vrea sa se razbune, Femke are nevoie de inteligenta pentru a supravietui, dar si de sprijinul unui tanar soldat care n-a uitat sa-i fie leal. O carte apreciata de critici drept bine scrisa, cu o intriga captivanta si cu mare priza la tinerii cititorii.

Dean Lorey - "Academia Cosmarurilor". Traducere de Mihaela Draghici. Ilustratii de Brandon Dorman. Ca si Robson, Dean Lorey este un tanar american (doar cu un an mai mare, nascut in 1967), care a scris foarte multe scenarii de televiziune si film si care a trecut la carti pentru copii (cea de fata este prima), inventand "Academia monstrilor" (mai multe tilturi aparute sau pe cale de aparitie - "Vanatoarea monstrilor", "Nebunia monstrilor", "Razboiul monstilor", "Razbunarea monstrilor"). Cand Charlie Benjamin doarme, monstrii se trezesc la viata. Ei traiesc in Adancuri, spre care cosmarurile deschid portaluri. Din fericire pentru Charile exista Academia Cosmarurilor, care ii instruieste pe copii cum sa-si poata folosi harurile unice si sa se lupte cu monstrii.