Criza nu ii impiedica pe proprietari sa ceara si 2 mil. € pe un apartament in Bucuresti. Pentru „cunoscatori”

Autor: Cristi Moga 02.12.2009

Cel mai scump apartament scos la vanzare pe cinci dintre cele mai vizitate site-uri de anunturi imobiliare costa 2 mil. euro, bani cu care pot fi cumparate 30 de apartamente de doua-trei camere intr-un cartier precum Militari sau 250 de autoturisme Logan cu dotari medii.



Primaverii, Herastrau, Floreasca sau Cotro ceni, zone in care pot fi gasite apartamente cu suprafete de 300 - 500 de metri patrati, in vile din perioada interbelica sau in blocuri noi, ofera in continuare spre vanzare locuinte cu preturi care pot fi considerate exagerate pentru un oras precum Bucurestiul.

Acest lucru nu inseamna ca se si realizeaza tranzactii la astfel de preturi, desi o serie de intreprinzatori si executivi ar fi interesati sa cumpere in aceasta perioada proprietati, cu conditia ca preturile sa fie la un discount semnificativ fata de anii trecuti.

"Odata si odata o sa se vanda"

Majoritatea anunturilor specifica faptul ca preturile sunt negociabile, dar in aceasta perioada inclusiv investitorii in lux cauta in special chilipiruri.

Cel mai scump apartament din Bucuresti postat pe cele cinci site-uri analizate de ZF are un pret de doua milioane de euro plus TVA, se afla in zona Primaverii si are o suprafata construita de 350 de metri patrati, din care 252 de metri patrati sunt utili.

"Proprietatea este scoasa la vanzare de doua - trei saptamani, dar nu a fost nimeni interesat pana in momentul de fata. Odata si odata o sa se vanda. Poate nu la pretul acesta, dar acest apartament a fost scos pe piata pentru «cunoscatori». Se afla intr-o cladire cu cinci apartamente, liftul te lasa in mijlocul casei, are o baie cu jacuzzi deasupra careia se afla un geam care se deschide prin care poti vedea cerul. Este un apartament de sapte stele", isi prezinta "marfa" Cristian Caldararu, di rectorul de vanzari al departamentului rezidential al firmei Galaxy Imob, in portofoliul careia se afla apartamentul. Cu acesti bani pot fi cumparate circa 30 de apartamente de doua-trei camere intr-un cartier precum Militari.

Apartamente mai ieftine, dar cu preturi de peste 1,5 milioane de euro, pot fi gasite si in zone precum lacul Floreasca sau in apropierea parcului Herastrau - duplexuri sau penthouse-uri cu patru cinci camere si terase spatioase de pe care pot fi admirate lacurile si zonele impadurite din nordul Capitalei. In acelasi timp, apartamente ceva mai putin spatioase, cu trei sau patru camere pot fi gasite in Cannes pentru 670.000 de euro, pret care cuprinde si costul garajului, in timp ce un apartament cu un dormitor (doua camere) in centrul Manhattan-ului costa 6,5 milioane de dolari. Dar salariul mediu anual in inima New York-ului este de 100.000 de dolari pe an (5.500 de euro pe luna).

Salariul mediu anual este de 325 de euro, in timp ce veniturile lunare nete ale execu tivilor care conduc multinationale mari in Romania variaza intre 10.000 si 20.000 de euro. Numarul acestora din urma este de aproximativ 500, potrivit unor calcule anterioare ale ZF.

Au scazut preturile?

Seful unei banci din liga a doua spune ca este in cautarea unui apartament in centrul Capitalei de mai bine de un an, dar preturile apartamentelor bune sunt in continuare in jurul valorii de un milion de euro, astfel ca decizia unei achizitii a fost amanata.

"Principalele particularitati ale tranzactiilor incheiate pe segmentul rezidential de lux anul acesta sunt ca au vizat exclusiv beneficiarii finali, iar obiectul lor au fost proprietati finalizate. Majoritatea proprietatilor tranzactionate erau pe piata inca de anul trecut, dar au devenit mai atractive pentru cumparatori odata cu reajustarea preturilor", a declarat Mihaela Pana, directorul departamentului rezidential al firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Teoretic, reduceri de pret sunt. Pe unul dintre site-urile analizate, dupa modelul supermarketurilor sau magazinelor de haine, preturile vechi sunt taiate, iar mai jos cu rosu este trecut noul pret: 1,1 mil. euro in loc de 1,38 mil. euro pentru un apartament situat pe Soseaua Nordului sau 925.000 de euro in loc de 975.000 de euro pentru un apartament intr-o vila din 1940 situata in cartierul Cotroceni. In zonele cu vile din centrul vechi al Capitalei - Cotroceni, Victoriei - cu facilitati mai putine, dar cu o valoare culturala mai mare, pot fi gasite apartamente cu suprafete de 150 - 160 de metri patrati si preturi de circa 400.000 de euro.