Petrom amana cu noua luni finalizarea sediului de 130 mil. euro din nordul Capitalei

Autor: Roxana Petrescu 02.12.2009

Petrom, cea mai mare companie locala, amana cu noua luni finalizarea proiectului Petrom City, viitorul sediu central al firmei, in care ar fi trebuit sa se mute de la inceputul anului 2010 circa 2.500 de angajati ai producatorului de petrol si gaze.



Complexitatea proiectului, procesul mai indelungat de autorizare fata de ceea ce se estimase initial, precum si constrangerile din piata muncii aparute cu precadere in 2008 fac ca Petrom City sa fie finalizat cu noua luni mai tarziu fata de estimarile initiale, respectiv finalul acestui an.

Anul trecut, cel putin pe piata constructiilor exista un deficit major de muncitori calificati, ceea ce implicit a dus la cresterea costurilor pentru proiecte. De altfel, si reprezentantii Petrom spun ca toate schimbarile aduse in proiectul Petrom City se vor reflecta in buget, dar nu dau detalii legate de diferentele care ar putea aparea fata de investitia anuntata initial, de 130 de milioane de euro.

Abia in trimestrul trei din 2010

"Lucrarile de constructie pentru Petrom City si proiectele de infrastructura conexe se afla in desfasurare. Constructia centralei electrice cu o capacitate de 5MW, precum si a centrului de date au fost finalizate. Ambele cladiri sunt in acest moment in faza finala de testare si vor fi preluate in curand de Petrom.

De asemenea, parcarea, garajul si drumul de acces vor fi finalizate in scurt timp. Cladirea sediului, cladirile administrative, precum si parcarea subterana sunt programate sa fie preluate de catre Petrom in trimestrul al treilea din 2010", spun reprezentantii Petrom.

De altfel, compania a anuntat inca de la inceputul anului ca anumite proiecte ar putea fi amanate pe fondul situatiei economice dificile de anul acesta, mergand mai departe in acelasi ritm doar investitiile cu o importanta majora.

"Datorita complexitatii proiectului, compania de constructii a cerut reprogramarea datei de finalizare. La acest fapt au contribuit si un proces de autorizare mai lung decat se anticipa, precum si constrangeri pe piata muncii in 2007 si 2008 care au reflectat evolutia fara precedent de pe piata constructiilor din acea perioada. Proiecte sofisticate precum Petrom City, cu termeni de finalizare foarte stransi, necesita personal foarte experimentat si calificat. Pentru a asigura cele mai inalte standarde tehnice si arhitecturale, au fost agreate noi date ale constructiei, iar acestea au fost reflectate in buget", mai spun reprezentantii companiei.

Constructor austriac

Lucrarile la Petrom City au inceput in luna aprilie 2008, viitorul sediu al Petrom urmand sa fie localizat in zona de nord a Bucurestiului, la Straulesti. Proiectul este construit de austriecii de la Alpine, iar arhitectii sunt Anin-Jeromin-Fitilidis & Partner.

Petrom City va avea o suprafata totala desfasurata de 100.000 metri patrati si va gazdui circa 2.500 de angajati din sediile din Bucuresti si Ploiesti.

Petrom City va fi format din cinci cladiri: doua cladiri administrative ovale, o constructie cu forma clasica, un centru de date si o centrala care va genera energie. Complexul va include circa 1.000 de locuri de parcare.

Facilitatile suplimentare ale ansamblului cuprind o cafenea, un centru medical, un magazin Viva, o cantina pentru angajati, gradini interioare si exterioare. Pentru implementarea proiectului, Petrom a anuntat initial ca va cheltui circa 130 mil. euro, din care 80 de milioane sunt destinate constructiei cladirilor administrative, iar 10 milioane sunt destinate reabilitarii ecologice a terenului.