Romanii care se intorc din Italia urca la 95% gradul de ocupare al avioanelor Carpatair in perioada sarbatorilor

Autor: Mirabela Tiron 02.12.2009

Compania aeriana Carpatair, detinuta de omul de afaceri Nicolae Petrov, a transportat in primele unsprezece luni ale anului 454.000 de pasageri, in scadere cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Operatorul aerian asteapta insa in luna decembrie 45.000 de romani, care se intorc din Italia acasa, cu ocazia sarbatorilor de iarna.

"Primele doua saptamani din luna decembrie nu sunt foarte atractive, fiind inaintea sarbatorilor de iarna. Lumea nu isi mai planifica atat de multe deplasari. Am suplimentat insa capacitatea de zbor pentru romanii care se intorc din Italia in tara", a declarat Paula Ardelean, vicepresident sales al companiei Carpatair.

Compania aeriana a introdus zboruri si in ziua de duminica pe 20 si 27 decembrie catre si dinspre destinatiile Venetia, Bergamo, Roma, Verona, Chisinau, Lviv operate de pe hub-ul Timisoara, ajungand astfel de la sase zboruri pe saptamana la la sapte zboruri pe fiecare din aceste destinatii.

"Asteptam un grad de incarcare de 95% la zborurile care aduc romani din aceste destinatii, adica pe zborurile de intrare in tara", a declarat Ardelean. Pentru perioada de varf, 15 decembrie-17 ianuarie, care include si zborurile aditionale in ziua de duminica, ea estimeaza 58.000 de pasageri. Paula Ardelean mai precizeaza ca cererea pentru transportul aerian a inceput sa creasca in luna decembrie, insa desi se inregistreaza un numar mai mare de pasageri in aceasta luna comparativ cu lunile de la inceputul anului, scaderea de trafic in acest an de criza nu va fi compensata.

"In sensul de iesire din tara aeronavele vor zbura la un grad de incarcare de 55-60%, adica unul normal pentru situatia din anul acesta, insa diferenta o da sensul de iesire. Prin cursele aditionale introduse crestem capacitatea de operare in aceasta perioada", a mentionat ea.

Suplimentarea zborurilor pe anumite rute in zilele de duminica s-a mai facut si in varful sezonului de vara.

"Suntem practic la a doua incercare de suplimentare a zborurilor pentru a raspunde nevoii crescute de calatorie. Zborurile suplimentare de duminica vor conecta in principal acele destinatii a caror cerere inregistreaza cresteri semnificative in aceasta perioada din an", a declarat Nicolae Petrov, proprietar si CEO al companiei.

Pe perioada sarbatorilor de iarna, toate zborurile Carpatair vor fi operate dupa programul normal, cu exceptia zilelor de 25 decembrie si 1 ianuarie 2010, cand zborurile sunt anulate.

2008, primul an cu pierderi

Carpatair, cu hub-ul la Timisoara, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 90,5 milioane de euro si cu o pierdere neta de 1,7 milioane de euro, prima pierdere dupa sase ani consecutivi de profit, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante. Rezultatele acestea au venit insa in contextul in care toata industria aeriana a inceput sa resimta efectele recesiunii de la sfarsitului anului trecut. Compania Carpatair este principalul competitor al operatorului de stat Tarom pe piata aeriana de linie regulata, estimata la 400 mil. euro si care nu include cursele companiilor low-cost.