Producatorul de mezeluri Medeus a intrat in insolventa: „Bancile prefera sa crediteze statul decat sa acorde noi linii de credit producatorilor”

Autor: Diana Tudor Stoica 02.12.2009

Trei antreprenori romani care detin producatorul de mezeluri Medeus din Capitala, cu afaceri de 20 de milioane de euro anul trecut, au cerut intrarea in insolventa a propriei companii pentru a se putea reorganiza si pentru a obtine o reesalonare a platilor catre furnizori.



"Nu avem datorii foarte mari comparativ cu cifra de afaceri, dar am ajuns intr-un impas in ceea ce priveste lichiditatile. Din cauza scaderii ratingului de tara, ni s-a sistat creditul furnizor extern de aproape un milion de euro prin intermediul caruia achizitionam materia prima (carne - n.red.) si de atunci cumparam materia prima cu plata in avans", a explicat Romulus Preda, directorul de achizitii al Medeus. Odata cu intrarea in insolventa a Medeus, cei trei actionari Daniel Marcu, Timotei Dobanda si Aurel Ion au decis sa ceara insolventa si pentru Goodies '97 din Prahova, al doilea business din mezeluri pe care-l controleaza.

"Ni s-a cerut falimentul pe Goodies si deoarece nu dispuneam de lichiditati pe termen scurt actionarii au luat decizia de a cere intrarea in insolventa pentru ambele companii pentru a le putea reorganiza si a reesalona platile", a declarat Preda, adaugand ca planul de reorganizare va fi depus in luna ianuarie.

Medeus, companie care a rulat anul trecut afaceri de 20 de milioane de euro, a avut in 2008 datorii totale de 15,3 mil. euro, potrivit datelor Ministerului Finantelor, in crestere cu 60% comparativ cu anul precedent. Tot in 2008, datoriile Goodies '97, companie cu afaceri de 13,9 mil. euro in 2008, s-au ridicat la 7,9 mil. euro, in scadere cu 8% fata de anul precedent, potrivit aceleiasi surse.

Grecii de la Alpha Banksi Bancpost au creditat compania

Cele doua companii au de asemenea credite cumulate de opt milioane de euro luate de la Alpha Bank si Bancpost, potrivit reprezentantilor Medeus, care sustin ca datoriile curente ale companiilor Medeus si Goodies sunt insa de 1,5 milioane de euro, iar din acestea, doar 600.000 de euro sunt datorii scadente.

Cu toate acestea, reprezentantii Medeus sustin ca principala problema cu care producatorul de mezeluri s-a confruntat anul acesta nu a fost nici restituirea creditelor bancare, care sustin ca sunt achitate la zi, nici scaderea vanzarilor cu 15% sau intrarea in insolventa a mai multor lanturi de magazine, ci lipsa de lichiditati pentru achizitia materiei prime.

El a explicat ca pana la finalul anului trecut, toti producatorii de mezeluri achizitionau de la furnizorii externi carne pe credit, pe care o puteau plati intr-o perioada de 30 pana la 45 de zile. Marfa achizitionata era asigurata de Coface, una dintre cele mai mari firme de colectare debite si de asigurari de risc comercial. Pe fondul acestei asigurari si a creditului furnizor, producatorii de mezeluri puteau achizitiona intr-o luna marfa in valoare de o anumita suma limita pentru fiecare furnizor in parte.

"Daca aveai cinci furnizori, puteai sa achizitionezi marfa de 750.000 de euro pe luna pe care o plateai in minim o luna", a explicat Preda.

Cum s-a ajuns la lipsa de lichiditati

Atunci cand ratingul de tara al Romaniei a cazut, odata cu intrarea in recesiune, Coface nu a mai asigurat aceasta marfa, iar furnizorii nu au mai acordat marfa pe credit, ci doar cu banii jos. "Am pierdut astfel acele lichiditati lunare de aproape un milion de euro. Deoarece bancile nu ne-au creditat, a trebuit sa luam acesti bani din lichiditatile proprii", a declarat reprezentantul Medeus, adaugand ca "bancile prefera sa crediteze statul decat sa acorde noi linii de credit producatorilor".

La aceasta necesitate de a plati materia prima in avans, care a determinat aparitia de restante catre furnizori, s-a adaugat si devalorizarea puternica a leului de la inceputul acestui an.

"Noi avem contracte incheiate cu lanturile de magazine din retailul modern, unde nu poti schimba preturile de azi pe maine, ci in minimum 30 de zile. Iar atunci cand materia prima s-a scumpit cu 20% la inceputul anului din cauza devalorizarii leului, nu am putut scumpi produsele timp de o luna, ceea ce a determinat pierderi financiare", a completat directorul de achizitii al producatorului de mezeluri.

O afacere dezvoltata prin credite si fonduri europene

Producatorul de mezeluri Medeus a fost infiintat in 1992, de Daniel Marcu, actionarul majoritar al companiei cu 80% din titluri, si prietenii sai, Dobanda Timotei (15% din actiuni) si Ion Aurel (5% din actiuni). Cei trei au dezvoltat afacerea prin credite si proiecte Sapard, investitiile totale realizate depasind 20 de milioane de euro.

In urma cu 17 ani, compania detinea o singura fabrica cu o capacitate de productie de 1,5 tone de mezeluri pe zi si 15 angajati. Actionarii companiei controleaza in prezent doua fabrici, in Bucuresti si localitatea Ceptura, judetul Prahova, cu o capacitate de productie de peste 30 de tone pe zi cu care acopera prin distributie proprie partea de sud a tarii.

Grupul de companii, cu aproximativ 360 de angajati, a investit in ultimii ani peste cinci milioane de euro si in constructia unei a treia unitati de productie, in Chitila, judetul Ilfov. Cei trei oameni de afaceri intentionau in urma cu doi ani sa mute intreaga productie din Bucuresti in Chitila, terenul pe care este situata fabrica din Capitala fiind evaluat in 2007 la 17 mil. euro. Toate investitiile companiei au fost sistate din lipsa de finantare.

"Fabrica din Chitila este finalizata in prezent doar in proportie de 85%. Suntem la zi cu platile catre banci, dar nu ne-au mai ajutat pentru a termina aceasta investitie, prin suplimentarea creditului de investitii", a explicat directorul Medeus.

Tot ca urmare a efectelor crizei economice, Medeus a oprit in prima parte a acestui an productia de mezeluri fierte-afumate din cadrul fabricii detinuta in Bucuresti, aproape 50 de angajati fiind disponibilizati in urma acestei decizii. Majoritatea liniilor de productie au fost relocate in cadrul fabricii Goodies, care a preluat 80% din productia Medeus in franciza.

Grupul Medeus

Surse: compania, Ziarul Financiar