BNR pune inca 335 mil. euro la rezerva si atinge un nou record: 28,7 miliarde euro

Autor: Liviu Chiru 02.12.2009

Rezerva valutara a BNR a urcat in noiembrie cu 335 de milioane de euro, ajungand astfel la un nou record istoric, de 28,7 miliarde de euro.

Saltul a avut loc in conditiile in care in vistieria bancii centrale au intrat luna trecuta 2,69 mld. euro.

Suma foarte mare atrasa de Ministerul Finantelor prin vanzarea de obligatiuni in euro catre bancile locale a reusit sa compenseze reducerea rezervelor minime obligatorii la valuta, spun analistii. De altfel, surse din piata au afirmat ca Ministerul Finantelor a cazut de acord cu bancherii sa plateasca un randament relativ ridicat, cu conditia ca acestia sa participe la licitatie cel putin cu sumele eliberate de BNR din rezervele minime. Statul a imprumutat 1,42 miliarde de euro.

"Cele 1,4 miliarde de euro (imprumutate de stat, n. red.) reprezinta mai mult decat suma eliberata din rezerva. Cel putin 150 sau 200 de milioane de euro din cresterea rezervei ar putea sa vina de aici", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. BNR enumera printre sursele de intrari la rezerva alimentarea contului Ministerului Finantelor inclusiv cu sumele provenind din emisiunile de obligatiuni de stat in valuta pe piata interna, venituri din administrarea rezervei si altele.

Pe partea de iesiri, BNR a contabilizat 2,35 miliarde de euro, generate de modificarea rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale, plati de rate si dobanzi in contul datoriei externe si plati din contul Comisiei Europene. Anghel spune ca mentinerea tendintei de crestere a rezervei este confortabila.

"Trebuie sa construim rezerve mari, pentru ca acum ne imprumutam, dar va veni si momentul cand va trebui sa platim. Daca nu accesam fonduri europene, vom avea nevoie de o rezerva valutara consistenta, care sa suporte plata datoriei externe." Guvernatorul Mugur Isarescu a subliniat recent ca rezerva valutara a BNR este supradimensionata, daca este comparata cu importurile. In prezent, rezerva BNR acopera aproape noua luni de importuri, fata de un nivel considerat optim de patru luni. "Este si o sperietoare permanenta pentru speculatori. Cu o baza monetara redusa, rezerva valutara este coplesitoare. Orice dealer de la Londra credea ca poate sa doboare leul, dar s-a vazut ca nu este asa", spune Anghel.