Investitori nemti cauta finantare pe Bursa de la Bucuresti pentru o ferma de sturioni

Autor: Adrian Ionut Cojocar 02.12.2009

Mai multi oameni de afaceri nemti care controleaza producatorul de caviar International Caviar Corporation (AMAL) intentioneaza sa deruleze in perioada urmatoare o oferta publica secundara pe piata RASDAQ prin intermediul careia vor sa atraga 2- 2,5 mil. euro prin emiterea de noi actiuni ce vor reprezenta 5,45% din capitalul companiei. Firma ia in calcul si posibilitatea listarii pe bursa din Frankfurt printr-o oferta publica initiala, ambele operatiuni urmand sa se deruleze anul viitor. International Caviar Corporation este fostul Agromec Calan, care dispune de bazine de crestere a pestelui.

In prima jumatate a acestui an, firma, care deocamdata nu are activitate, a avut o cifra de afaceri de doar 1.378 lei (334 de euro) desi capitalurile proprii la 30 iunie erau de 2,4 mil. euro.

In cadrul operatiunii vor fi emise 5 milioane de titluri la un pret cuprins intre 1,7 lei si 2,14 lei/actiune, preturi care evalueaza firma intre 34,4 mil. euro si 43 mil. euro. La ultima cotatie din piata, de 0,95 lei/titlu, International Caviar Corporation (ICC) este evaluata pe Bursa la 82,3 mil. lei (19,2 mil. euro).

"Emisiunea de actiuni este calea normala pentru a aduce bani in societate. ICC nu este un club privat al expertilor in arta culinara. Vrem sa dam noilor investitori o sansa de a participa la un business cu un potential de crestere extraordinar, asa ca derulam o oferta publica. Cu banii atrasi vrem sa achizitionam actualele capacitati de productie ale firmei care sunt inchiriate si sa ne extindem in Ungaria", a declarat Roland Schroeder, principalul actionar al International Caviar Corporation, cu o detinere de circa 33,64% din actiuni.

In prezent, ICC are capacitati de productie inchiriate, reprezentate in principal de crescatorii de sturioni in Romania si Germania.

Ce calcule isi fac nemtii

"Crescatoriile noastre din Ungaria au un debit de 1.000 de litri pe secunda, destul ca sa produca 500 tone de carne de sturion pe an si 10 tone de caviar. La un pret mediu de 1.000 de euro/kg de caviar, ICC ar obtine un profit de 10 mil. euro din productia de caviar. Spunem profit si nu vanzari pentru ca vanzarile de carne de sturion vor acoperi toate costurile de productie", spune Roland Schroeder.

"Dezvoltarea afacerii din Romania necesita investitii de 5 milioane de euro si acestea sunt programate sa fie acoperite prin majorari de capital in 2011", a precizat Roland Schroeder.

Problema principala este ca primele recoltari de caviar se fac dupa o perioada cuprinsa intre 3 si 10 ani, timpul necesar pentru ca sturionii sa ajunga la maturiate si sa depuna icre, iar in acest timp compania are nevoie de sustinere financiara.