Fondul OTP Green Energy a strans peste 8 mil. lei de pe Bursa

Autor: Roxana Pricop 02.12.2009

Oferta publica de titluri derulata de fondul inchis de investitii OTP Green Energy, administrat de societatea OTP Asset Management, a fost subscrisa in totalitate, fiind cumparate titluri in valoare de 8 milioane de lei, potrivit informatiilor preliminare furnizate de societatea de brokeraj Intercapital Invest, intermediarul ofertei.

Ieri a fost ultima zi a perioadei de subscrieri in cadrul ofertei OTP Green Energy, inceputa pe 4 noiembrie. OTP Green Energy este un fond inchis de investitii cu capital garantat. Investitorii care au subscris in cadrul ofertei au garantia ca la finalul duratei de viata a fondului, peste 42 de luni, isi vor recupera integral capitalul investit plus un castig de cel putin 12%.

Fondul urmareste evolutia indicelui european ERIX, ce inglobeaza performanta pretului actiunilor a zece companii europene active in sectorul energiei regenerabile.

Cele mai ridicate ponderi in indicele ERIX sunt detinute de actiunile companiei britanice Vestas, producatoare de turbine eoliene (peste 25%), cele ale producatorului de turbine eoline Gamesa, precum si cele ale diviziei Iberdrola Renovables, ambele cu peste 10%. Fiind un produs structurat, fondul nu investeste direct in actiunile acestui indice: pana la 80% din activele fondului vor fi plasate in instrumente cu venit fix, cu restul de 20% din active urmand a fi deschis un contract de tip optiune pe indicele ERIX.

Astfel, OTP Green Energy ofera acces catre un segment slab reprezentat pe piata locala de capital, sectorul energiei regenerabile, dar cu un potential ridicat de crestere in urmatorii ani. Prin listarea la Bursa a fondului, estimata pentru anul viitor, investitorii care nu au subscris in oferta vor putea, de asemenea, sa investeasca indirect in sectorul energiei regenerabile, care ofera o alternativa de diversificare a portofoliului inaccesibila pana acum pentru investitorii locali.

Oferta OTP Green Energy este al doilea IPO de anul acesta incheiat cu succes, dupa ce primul IPO a apartinut unui alt fond cu capital garantat administrat de OTP AM, respectiv OTP Wise, subscris aproape cu 50% peste valoarea ofertei, pana la 8,9 milioane de lei.