Adeplast cauta bani pe Sibex pentru extinderea in Est

Autor: Vlad Anastasiu 02.12.2009

Producatorul de materiale de constructii Adeplast din Oradea, cu afaceri de 31 mil. euro in 2008, intentioneaza sa stranga aproximativ 16 mil. euro in urma listarii pe Bursa din Sibiu (Sibex), cu care sa finanteze constructia unei fabrici in zona Moldovei.

Noua fabrica ar urma sa deserveasca zona de est a tarii si pietele din Republica Moldova si Ucraina.

"Dorim atragerea de fonduri pentru investitii, iar suma ideala ar fi de aproximativ 16 milioane de euro. In 2011 dorim sa avem functionala fabrica din Moldova pentru a avea acoperire de livrare pe o raza de 150 de kilometri in jurul fabricii. Dorim, de asemenea, ca fabrica din Moldova sa acopere livrarile la export pentru Republica Moldova si Ucraina. In Moldova am exportat deja doua camioane, iar anul viitor vom livra cantitati mai mari, prin subventionarea transportului", a explicat Marcel Barbut, proprietarul si directorul general al Adeplast.

Fabrica din Moldova ar fi cea de-a patra unitate de productie a companiei pe piata interna, pe langa cele operationale din Oradea si Ploiesti. In plus fata de acestea, Barbut intentioneaza sa mai deschida alte doua fabrici, finantarea in cazul acestora fiind asigurata din fonduri europene nerambursabile.

"Avem doua proiecte depuse pentru fonduri nerambursabile pentru doua fabrici mai mici. Una dintre ele va expanda perlita (material usor folosit la izolatii termice - n. red.) si vom produce primele mortare termoizolante si ignifuge din Romania, iar cea de-a doua va produce sape termohidroizolante pe baza de perle de polistiren", a explicat Barbut.

Intarzierea investitiilor ar afecta mai mult afacerile companiei

Proprietarul Adeplast a mai spus ca a ales varianta listarii pe Bursa pentru a nu indatora si mai mult compania, in conditiile in care aceasta a contractat pana in prezent credite de aproximativ 28 mil. euro.

"Nu dorim sa ne indatoram prea mult si preferam atragerea unui partener strategic", a continuat Barbut.

Executivul Adeplast nu considera tocmai oportun momentul listarii la Bursa, in conditiile volatilitatii mari de pe pietele de capital, insa apreciaza ca intarzierea investitiilor ar afecta si mai mult afacerile companiei. In plus, Barbut pare hotarat sa listeze compania pe Sibex si nu pe BVB, chiar daca in 2007 Adeplast a intreprins primele masuri in vederea listarii la Bursa. De listarea la BVB s-a ocupat la acea vreme firma de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, care a intermediat si oferta publica initiala a Teraplast Bistrita (TRP), insa compania a renuntat la listare la mijlocul anului 2008. De data aceasta, listarea Adeplast va fi intermediata de Intercapital Invest.

"Sigur ca nu este cel mai prielnic moment pentru listare, dar amanarea investitiilor ne-ar aduce pagube mai mari decat pretul mai redus al actiunilor. Piata spot de la Sibiu va fi listata garantat si daca nu vom astepta acest lucru. Firma aleasa pentru listare este Intercapital. Pachetul care va fi listat va fi stabilit la incheierea unui studiu din partea Intercapital, dar nu va depasi 49%", a adaugat Barbut.

El estimeaza ca afacerile companiei vor continua cresterea in acest an, in ciuda crizei economice, bazand-se pe lansarea unor noi game de produse si pe cresterea capacitatii de productie.

"Per total an, la 20 noiembrie 2009 depasim veniturile similare ale anului 2008. De la inceputul lunii noiembrie am inregistrat o crestere a vanzarilor de 24% fata de aceasi perioada a anului trecut", a incheiat Barbut