Romania si Cehia vor majora TVA in viitorul apropiat - experti financiari

Ziarul Financiar 03.12.2009

Majorarea TVA in Romania si Cehia este asteptata de cei mai multi experti financiari intervievati de institutul german ZEW si Erste Bank, care anticipeaza, totodata, ca cele doua tari vor reusi sa-si reduca deficitul bugetar pana la finele anului 2010, informeaza Mediafax.

In privinta posibilitatii majorarii TVA de catre statele din regiune in perioada urmatoare, cate 20% dintre respondenti cred ca Romania si Cehia vor aplica o astfel de masura, fiind cele mai mari ponderi dintre toate tarile.

Participantii la sondaj au fost intrebati ce masuri de reducere a deficitului bugetar anticipeaza ca vor fi adoptate in viitorul apropiat in Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia.

"Cele mai utilizate instrumente (pentru reducerea deficitului bugetar - n.r.) sunt privatizarile activelor detinute de stat, majorarea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) si reducerea cheltuielilor publice", se arata intr-un raport realizat de ZEW in colaborare cu grupul financiar austriac Erste.