Minoritarii de la RRC vor oferta de 150 mil. euro de la kazahi si-si cauta dreptatea la Comisia Europeana

Autor: Andrei Chirileasa 03.12.2009

CNVM a amendat grupul Rompetrol cu 5.000 de euro pentru amanarea ofertei de preluare a Rompetrol Rafinare, dar minoritarii spun ca trebuia amendati kazahii.



Grupul actionarilor minoritari ai Rompetrol Rafinare (RRC) din care face parte si senatorul UDMR Attila Verestoy a anuntat ca va depune plangeri la Comisia Europeana (CE) pentru sanctionarea incalcarii reglementarilor comunitare in cazul ofertei publice de preluare obligatorie pe care grupul Rompetrol si actionarul sau majoritar, compania KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuia sa o lanseze la RRC.

Cei noua actionari minoritari ai Rompetrol Rafinare considera ca grupul KazMunaiGaz este obligat sa initieze o oferta publica "in valoare de aproximativ 150 mil. euro" si ca amenda CNVM este blanda si nu a fost aplicata entitatii care are obligativitatea de a derula oferta.

Este pentru prima data cand actionarii minoritari avanseaza o valoare concreta privind oferta pe care o asteapta de la kazahi. In conditiile in care actionarii minoritari controleaza 25% din Rompetrol Rafinare, o oferta de 150 mil. euro ar evalua compania la circa 600 mil. euro, nivel dublu fata de capitalizarea actuala de pe Bursa.

De cealalta parte, kazahii nu doresc sa ofere un pret prea mare, in conditiile in care anul viitor trebuie sa rascumpere obligatiuni in valoare de 600 mil. dolari de la statul roman.

Daca valoarea ofertei va fi cu mult sub nivelul dorit de actionarii minoritari, acestia ar putea da in judecata grupul Rompetrol si KazMunaiGaz, in ceea ce ar putea deveni cel mai mare scandal de pe bursa de la Bucuresti din ultimii ani. Intre actionarii minoritari ai RRC se gasesc nume cunoscute de pe piata de capital, precum Sorin Apostol, directorul general al KBC Securities, si Adrian Andrici, unul dintre cei mai mari investitori de pe Bursa. Grupul actionarilor minoritari si-a exprimat nemultumirea fata de intarzierile repetate ale grupului Rompetrol in lansarea ofertei, dar si fata de slaba implicare a CNVM in stabilirea unui pret de oferta corect.

"Comisia ar fi trebuit ca in baza prerogativelor de protectie a investitorilor ce ii revin sa dispuna toate masurile si sa intreprinda toate diligentele pentru ca ooferta obligatorie de preluare a Rompetrol Rafinare (...) sa se faca la un pret de achizitie echitabil care sa ia in considerare cel mai mare pret platit de ofertant sau de persoanele cu care ofertantul a actionat in mod concertat pentru achizitionarea indirecta a actiunilor Rompetrol Rafinare", sustine grupul minoritarilor.

Potrivit acestora, in rapoartele anuale din 2007 si 2009 ale KazMunaiGaz se mentioneaza ca preluarea integrala a grupului Rompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu a costat 1,7 mld. dolari. "Cu siguranta in contractul de vanzare - cumparare prin care KazMunaiGaz a preluat The Rompetrol Grup exista suficiente elemente concrete pentru determinarea pretului efectiv platit pentru fiecare actiune RRC.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a amendat miercuri grupul Rompetrol cu 5.000 de euro (5% din capitalul social) pentru ca nu a transmis la timp raportul de evaluare care completeaza documentatia aferenta ofertei publice de preluare obligatorie pe care trebuie sa o lanseze la Rompetrol Rafinare.

Minoritarii sunt insa de parere ca amenda ar fi trebuit sa fie aplicata grupului KazMunaiGaz, care are obligatia lansarii ofertei. "Oferta publica de preluare trebuie derulata de KazMunaiGaz si nu de The Rompetrol Group NV Olanda. Cu toate acestea, CNVM nu a initiat nicio corespondenta oficiala si nicio masura coercitiva catre entitatea kazaha, desi in mod evident entitatea cu "obligatia de a face" este grupul KazMunaiGaz, grup listat pe bursa din Londra si pe bursa din Kazahstan", se arata in anuntul minoritarilor.