Care sunt resursele secrete de intarire ale leului

Autor: Liviu Chiru 03.12.2009

Leul a facut un galop de sanatate, profitand din plin de optimismul investitorilor internationali, cotatiile coborand cu 1,8% de la sfarsitul saptamanii trecute, pana aproape de 4,21 lei pentru un euro.



"Cat mai poate cursul sa coboare?" se intreaba analistii locali, in timp ce la Londra sau la Viena, se fac pariuri pentru un euro de 4,1 lei. BNR a calculat ieri un curs de 4,2171 lei pentru un euro, cu 3,25 bani, sau 0,7%, sub nivelul precedent. Comparativ cu nivelul de vinerea trecuta, euro a pierdut aproape 1,5% la cursul oficial.

Euro se afla acum la minimul ultimilor noua saptamani, dar ramane in banda de variatie deja standard pentru semestrul al doilea, de 4,2-4,3 lei.

Dupa sperietura de la sfarsitul saptamanii trecut, cand Dubai World, o companie detinuta de emiratul arab, cu datorii de 58 de miliarde de dolari, a cerut un moratoriu de plata de sase luni, investitorii s-au calmat in ultimele zile, iar apetitul pentru risc a revenit. Bursele si monedele de pe pietele emergente au castigat teren saptamana aceasta, investitorii fiind optimisti la sfarsit de an.

Leul a fost ajutat si de perceptia investitorilor ca dupa alegerile prezidentiale de la sfarstiul acestei saptamani Romania va avea un guvern cu capacitati depline, care va trece prin Parlament bugetul pentru 2010, o conditie esentiala a reluarii dialogului cu Fondul Monetar International (FMI). Totodata, dealerii nu exclud si interventii discrete ale BNR, desi, spre exemplu, marti 1 decembrie, leul s-a intarit considerabil pe pietele straine, in conditiile in care la Bucuresti dealerii au fost in vacanta.

"In primul rand, leul pare ieftin. Credem ca investitorii ar fi vrut sa parieze pe leu, dar au ezitat, iar efectul a fost ca valoarea nominala a leului a ramas slaba, iar prin comparatie cu monedele de pe peietele vecine din Europa Centrala, chiar s-a ieftinit", considera Koon Chow, analist la Barclays Capital, una din cele mai mari banci de investitii britanice.

El subliniaza ca in ultimele 10 luni activele din aceeasi categorie de risc au fost intr-un "raliu", insa leul nu a beneficiat de aceasta revenire, investitorii urmarind cu ingrijorare derularea programului cu FMI, iar mai apoi turbulentele de pe scena politica. Astfel, el spune ca euro ar putea cobori la 4,1 lei, argumentele pentru o depreciere fiind mai slabe decat cele pentru o intarire.

"Romania are in mod cert nevoie de imprumutul de la FMI si Uniunea Europeana, dar golul de finantare externa nu ar fi insurmontabil nici fara el. Perspectiva finantarii nu este sumbra si chiar s-ar imbunatati semnificativ daca ar fi numit un nou guvern, care sa asigure tragerea urmatoarelor transe din imprumutul extern", afirma Chow.

Si analistii UniCredit, un grup italian care detine pe plan local o banca de top zece, considera ca leul s-ar putea aprecia spre un curs de 4,1 lei/euro, odata ce un nou guvern ar fi numit.

De la Bucuresti, perspectivele de apreciere a leului nu sunt insa atat de clare.

"Pare putin probabil ca aprecierea sa continue in acelasi ritm, deoarece la nivelul actual al cursului se pot declansa ordine comerciale de proportii, ce pot pune o presiune semnificativa de depreciere asupra leului", spune Vlad Muscalu, economist la ING Bank. El considera ca si speculatorii ar putea sa parieze impotriva leului odata ce cursul ar cobori sub pragul de 4,2 lei, in conditiile in care in septembrie BNR a parut ca nu sustine o apreciere a monedei dincolo de acest nivel.

"Spre deosebire de episodul de la finalul lunii septembrie, cand leul a cazut in doua sedinte de la 4,19 la 4,28 lei/euro, pare mai posibil ca acesta sa urmeze o depreciere graduala." El calculeaza ca BNR a cheltuit doar in noiembrie 400 de milioane de euro pentru a tine euro in banda agreata anul acesta. ING si-a ajustat recent prognoza de curs pentru sfarsitul de an, de la 4,5 la 4,35 lei/euro.

Majoritatea analistilor locali vad de altfel euro la 4,3 lei sau chiar usor mai sus la sfarsitul anului. Si Raiffeisen Bank, care avea pana recent cea mai optimista proiectie pentru sfarsitul de an, de 4,1 lei/euro, a revizuit-o la 4,35 lei/euro.