Actiunile din sectorul financiar raman cele mai cautate

Autor: Vlad Anastasiu 03.12.2009

Bursa locala a inregistrat ieri o corectie modesta pe indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata, de 0,6% fata de referinta, cea mai mare scadere fiind insa consemnata de companiile din sectorul energetic, indicele de profil BET-NG coborand cu 1,1%. Societatile financiare au inchis pe plus, cu o apreciere de peste 3,2% fata de referinta, indicele de profil BET-FI depasind pragul de 25.100 de puncte.

"Finalul de an va depinde foarte mult de cum vor evolua discutiile de saptamana viitoare din cadrul Camerei Deputatilor referitor la aprobarea majorarii pragului de detinere. Daca se aproba, in mod cert o sa vedem o evolutie mai sustinuta pe SIF-uri, daca se respinge insa, investitorii cred ca vor gandi o repozitionare pe aceste titluri. In orice caz, doar societatile financiare cred ca au forta necesara sa scoata Bursa din moleseala sarbatorilor", a explicat Ciprian Zah, broker in cadrul societatii de intermediere Broker Cluj.

Si de aceasta data, titlurile socie­tatilor financiare au fost cele mai tranzactionate din piata, tranzactiile pe SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2) fiind cele mai ridicate din sedinta de ieri. Cele doua societati au inregistrat aprecieri de 3,9% si respectiv 4,4%. Restul SIF-urilor au consemnat cresteri cuprinse intre 2% si respectiv 3,5% peste referinta.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat evo­lutii contrare, actiunile BRD urcand cu 2,2%, in timp ce titlurile TLV au pierdut aproape 2,2% fata de referinta.

"Actiunile din sectorul bancar raman printre cele mai placute in portofoliu, insa nu cred ca vom vedea pe sfarsitul anului o cerere mai speciala pe aceste titluri. Volumele vor fi date in continuare de SIF Oltenia si SIF Moldova, iar tranzactiile pe societatile financiare vor sustine lichiditatea la nivelul intregii piete", a explicat Zah.

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au depreciat puternic in sedinta de ieri, cu 5,4% fata de referinta, coborand astfel la pretul de 0,0615 lei/actiune. Titlurile RRC au ocupat prima pozitie in topul tranzactiilor, cu un volum de peste 11,1 milioane de actiuni. Titlurile Petrom (SNP) si Transgaz (TGN) au reusit sa inchida pe plus, cu un avans de 0,8% si respectiv 0,9% peste referinta.

"S-ar putea sa vedem si ceva cosmetizari de portofolii spre finalul anului, in special din partea investi­torilor straini. Vor iesi la vanzare astfel incat sa marcheze profit la portofoliu si sa nu plateasca impozit, in conditiile in care este incert daca se mai pastreaza sau nu impozitarea zero si in 2010. Miscarile acestea nu cred insa ca vor crea o volatilitate prea mare in piata, pentru ca investitorii au interes sa nu piarda. Vor iesi cu volume mici la vanzare, vor marca profit, apoi vor reintra in piata", a continuat Zah.

Lichiditatea din sedinta de ieri a fost peste medie, de 7 milioane de euro, fiind sustinuta si de tranzactiile pe piata futures, in valoare de 0,63 milioane de euro.

Volumul de tranzactionare a depasit 37,5 milioane de actiuni.

De urmarit astazi