La Londra se fac pariuri pentru un euro de 4,1 lei

Autor: Liviu Chiru 03.12.2009

Leul este vazut din nou cu ochi buni de analistii straini, care il vad acum "ieftin" in comparatie cu monedele de pe pietele vecine si considera ca euro ar putea sa coboare la Bucuresti spre 4,1 lei in perioada urmatoare.

Investitorii straini au impins deja euro spre 4,21 lei in sedinta de ieri, cursul coborand astfel cu 1,8% fata de sfarsitul saptamanii trecute. La cursul BNR, euro a coborat la 4,2171 lei, cel mai scazut nivel de la inceputul lui august.

"In primul rand, leul pare ieftin. In ciuda raliului inregistrat de alte active din aceeasi clasa de risc in ultimele zece luni, leul nu a putut sa participe la aceasta revenire, investitorii urmarind cu ingrijorare mai intai derularea acordului cu Fondul Monetar International, iar mai apoi turbulentele de pe scena politica", spune Koon Chow, analist la Barclays Capital, una dintre cele mai mari banci de investitii britanice. El considera ca euro ar putea sa coboare spre 4,1 lei.

Strainii asteapta ca dupa alegeri sa fie numit un nou guvern, care sa treaca prin Parlament bugetul pe 2010, una din conditiile esentiale pentru reluarea dialogului cu Fondul Monetar International si primirea urmatoarelor transe din imprumutul extern.

Si analistii UniCredit au emis recent o recomandare de vanzare a euro contra leu, cu un nivel tinta pentru curs de 4,1 lei/euro.