Scaderea dobanzilor si somajul, inamicii economisirii

Autor: Ciprian Botea 06.12.2009

Bancile din Capitala concentrau la sfarsitul lunii octombrie mai mult de jumatate din economiile companiilor si populatiei. Conturile curente si depozitele la termen ale acestora insumau 92,8 miliarde de lei (25,7 mld. euro), in crestere cu 19% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor BNR.

La nivelul intregii tari, economiile populatiei si ale firmelor se ridicau la 176,5 miliarde de lei (41 mld. euro), in crestere cu o cincime comparativ cu octombrie anul trecut.

Bancherii spun ca in perioada urmatoare economisirea isi va continua cresterea, chiar daca lupta pentru atragerea de lichiditati s-a domolit, iar dobanzile au coborat la o singura cifra.

"Toate bancile au nivel foarte bun al lichiditatii. Cu exceptia a una-doua banci, nu cred ca vom mai asista la cresteri de dobanzi pe final de an in conditiile in care ne punem deja problema ce sa facem cu banii avand in vedere inghetarea creditarii", apreciaza Gabriel Cretu, director al diviziei de retail banking a OTP.

Bancile au majorat agresiv dobanzile la depozite in prima parte a acestui in incercarea de a atrage resurse de la populatie si companii pe fondul reticentei ridicate a bancilor in a se imprumuta reciproc.

Dobanzile bonificate la lei ajungeau in primavara pana la 20% pe an. "Acum, dobanzile s-au stabilizat in jurul a 8-9% pe an si nu cred ca vor merge mult mai jos in perioada urmatoare in conditiile in care fiecare banca se lupta sa-si mentina baza de clienti", spune Cretu.

In ciuda scaderii agresive a dobanzilor in a doua jumatate a acestui an, economisirea populatiei si companiilor si-a continuat avansul pe fondul unui sentiment de prudenta din partea populatie si companiilor confruntate cu incertitudinile privind evolutia economiei.

In perioada urmatoare, cresterea sumelor din depozitele la termen si conturile curente s-ar putea insa aplatiza. "Per ansamblu, estimam o crestere cu 10% a economisirii anul viitor. Asteptam insa sa vedem ce masuri de restructurare va adopta Guvernul la inceputul anului viitor, masuri care ar putea avea impact asupra economisirii in sensul ca o parte din banii din depozite si conturi curente ar putea merge spre consum", apreciaza Gabriel Cretu.

In clasamentul pe judete privind nivelul economisirii, Clujul ocupa pozitia a doua in functie de economiile acumulate, cu 6,89 miliarde de lei (1,6 mld. euro), cu circa un miliard de lei mai mult decat anul trecut si in crestere usoara comparatic cu luna septembrie.