Sfarsitul alegerilor nu va influenta Bursa, dar poate aduce optimism

Autor: Vlad Anastasiu 06.12.2009

Brokerii afirma ca finalul alegerilor prezidentiale nu va avea un impact semnificativ in piata, incertitudinile venite din mediul politic fiind deja incluse in preturi, dar ca va aduce un plus de optimism, tocmai prin eliminarea acestor incertitudini.

Volatilitatea va fi data de discutiile pe SIF-uri, referitoare la aprobarea majorarii pragului de detinere, iar trendul general pe piata de la Bucuresti va fi dat de evolutia pietelor internationale.

"Preturile actuale au inclus deja incertitudinile din mediul politic. Tocmai din acest motiv nu cred ca sfarsitul alegerilor prezindetiale va influenta semnificativ evolutia Bursei locale. Sfarsitul alegerilor va fi insa perceput de investitori ca un semnal pozitiv si va aduce un plus de optimism, tocmai prin eliminarea acestor incertitudini", a explicat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii Intercapital Invest.

Bursa de la Bucuresti a inregistrat vineri corectii moderate pe majoritatea indicilor, cea mai mare scadere, de 0,5% fata de referinta, fiind consemnata de companiile din sectorul energetic, redate de indicele BET-NG. Primele zece cele mai lichide companii din piata, grupate sub indicatorul BET, au pierdut 0,2%. Societatile financiare au inchis sedinta de vineri in urcare, cu peste 2%, cea mai mare apreciere la aceasta categorie fiind consemnata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au avansat cu 3,3% peste referinta.

"Singurul eveniment intern care va conta luna acesta si care se va simti in evolutia Bursei sunt discutiile din cadrul comisiilor din Camera Deputatilor, referitoare la aprobarea pragului de detinere. Cred ca nu vom vedea dezbaterea finala in plen anul acesta, ci cel mai probabil undeva in primavara. Deocamdata este asteptat avizul Comisiei de buget-finante", a continuat Lupsan.

De asemenea, Lupsan apreciaza ca SIF-urile, in cazul unui acord favorabil dat de comisie, vor evolua decorelat fata de restul indicilor locali, precum si fata de principalele piete internationale.

"SIF-urile au potential sa atinga un nou maxim anul acesta, in cazul unui acord favorabil din partea comisiei. De altfel cred ca au potential sa se si decoreleze fata de principalele piete internationale, care in continuare se pastreaza pe plus, dar care au redus mult din ritm. Pe final de an, cred ca vom asista la o evolutie laterala a pietelor externe, ceea ce e bine, in conditiile in care erau asteptate sa treaca pe minus inca din noiembrie", a adaugat Lupsan.

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR) au inregistrat cele mai mari scaderi din sedinta de vineri, de 2,1% si respectiv 2,8% fata de referinta, in timp ce titlurile Transelectrica au inchis pe plus, cu un avans de 1,6%. Tot in urcare au inchis si titlurile Biofarm (BIO), cu un avans de 2,4% fata de referinta, una dintre cele mai mari aprecieri de vineri de altfel.

Lichiditatea pietei s-a situat vineri peste media ultimelor doua saptamani, fiind de peste 7,5 mil. euro, volumul de tranzactionare fiind de aproximativ 46,2 milioane de titluri.

De urmarit saptamana aceasta