Continental mai vine cu cateva zeci de milioane de euro in fabrica de anvelope

Autor: Alexandru Anghel 07.12.2009

Producatorul de componente auto Continental va investi cateva zeci de milioane de euro in extinderea fabricii de anvelope din Timisoara prin constructia unei noi sectii pentru procesarea materiilor prime - master batch.



Reprezentantii companiei nu au dorit sa precizeze valoarea exacta a investitiei, dar potrivit investitiei medii pentru realizarea unui astfel de obiectiv valoarea ar putea ajunge la 50 de milioane de euro. La aceasta se adauga si investitia de 20 de milioane de euro finalizata de Continental la Iasi, in urma careia a fost construita o cladire de birouri in care vor lucra 500 de angajati.

"Continuam sa implementam strategia de dezvoltare pe termen lung a fabricii din Timisoara. Aceasta investitie demonstreaza angajamentul nostru fata de aceasta fabrica", a declarat Thierry Wipff, directorul fabricii de anvelope Continental.

Constructia unitatii de procesare a materiilor prime este planificata pentru urmatorii doi ani, pe termen mediu urmand sa genereze 200 de locuri de munca (ingineri, operatori), potrivit datelor Continental.

Noua sectie urmeaza sa integreze complet productia fabricii cu o capacitate de productie de aproape 14 milioane de anvelope in 2008 si totodata contribuie la cresterea competitivitatii costurilor.

"La inceput va furniza materia prima doar pentru fabrica de anvelope din Timisoara si apoi vom vedea, in functie de necesitate, si pentru alte fabrici. Investitia nu depinde de criza si vrem sa aratam ca Timisoara este foarte importanta pentru noi pe termen lung", a declarat Alexander Luehrs, director general pentru relatiii cu presa al diviziei de anvelope a Continental.

La finalul lunii trecute Continental a finalizat constructia unei cladiri de birouri de 9.000 mp la Iasi, in valoare de 20 de milioane de euro, unde vor lucra 500 de angajati ai Centrului de Cercetare si Dezvoltare ce provin din divizia Siemens VDO. Producatorul german Continental a preluat in urma cu mai mult de un an divizia de componente auto VDO a Siemens in urma unei tranzactii de 11,4 miliarde de euro.

In 2006, Siemens VDO a investit 24 de milioane de euro pentru constructia unui alt centru de inginerie in Timisoara.

Revenire usoara in piata anvelopelor

Reprezentantii Continental apreciaza ca efectele crizei sunt inca vizibile in industria automotive chiar daca situatia fluxurilor de comenzi s-a imbunatatit in ultimele luni.

"Pentru anul 2010 prevedem o usoara revigorare a pietei comparativ cu anul in curs, insa la un nivel redus fata de anii trecuti. Productia noastra va fi adaptata conform cererii din piata", a spus Ildiko Kovacs, director de relatii publice la Continental.

Fabrica de anvelope de la Timisoara, care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 303,5 milioane de euro, are un nivel mediu zilnic de productie de 40.000 de anvelope. Potrivit fluxului zilnic, la finalul anului productia ar trebui sa se apropie de 14 milioane de unitati.

Continental este unul dintre principalii investitori din industria auto locala, fondurile aduse in Romania depasind pana in prezent 350 de milioane de euro. Odata cu constructia diviziei de procesare a materiilor prime, investiile Continental vor depasi pragul de 400 de milioane de euro.

In Romania Continental a inregistrat in 2008 prin toate diviziile afaceri de 588 de milioane de euro.

In Romania mai produc anvelope companiile Michelin, care detine fabrici in Floresti si Zalau, si Pirelli, care opereaza o unitate de productie in Slatina.