Bursa a reactionat emotional dupa alegeri, dar brokerii spun ca revine

Autor: Vlad Anastasiu 07.12.2009

Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri corectii de amploare pe toti indicii, cea mai mare scadere fiind consemnata de societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, care a pierdut 5,6% fata de referinta. Companiile din sectorul petrolier au pierdut 4,8%, in vreme ce primele zece cele mai lichide companii din piata au coborat cu 4,5% sub nivelul de vineri.

Brokerii spun ca nu se asteptau la o corectie atat de mare a pietei locale si pun scaderile pe seama unei reactii emotionale a investitorilor cu privire la incertitudinile care se pastreaza in sfera politica.

"Nu cred ca se astepta cineva la o corectie atat de mare a pietei locale in urma rezultatelor alegerilor prezidentiale. Mai mult, sfarsitul alegerilor era asteptat cu optimism de catre investitori, dar cred ca acestia au reactionat mai degraba emotional si au iesit la vanzare de teama amplificarii incertitudinilor cu privire la viitorul guvernarii", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare a fost inregistrata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut 6,2% fata de referinta, coborand la pretul de 0,68 lei/actiune. In top au urmat corectiile SIF Muntenia (SIF4), de 6%, SIF Oltenia (SIF5), de 5,8% si SIF Moldova (SIF2), de 5,7% fata de referinta. Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mica corectie la aceasta categorie, de 4,1% fata de referinta.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat de asemenea corectii semnificative, de 5% si respectiv 3,1% fata de referinta, in vreme ce actiunile societatii de intermediere Broker Cluj (BRK) au pierdut 5,6%.

"Este vorba despre o simpla si singura reactie. Ma astept ca bursa sa recupereze corectia de astazi (luni - n.red.) intr-un timp relativ scurt. Mai ales ca urmeaza discutiile referitoare la majorarea pragului de detinere pe SIF-uri, care automat va crea volatilitate in piata si vom vedea cresteri pe aceste titluri, fiind asteptat un acord favorabil din partea Comisiei de buget-finante", a adaugat Chisu.

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut peste 8,6% fata de referinta, in timp ce actiunile Petrom (SNP) s-au depreciat cu 3,8% fata de referinta. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au pierdut 6,2% si respectiv 1,4% fata de referinta.

"Daca bursa reactioneaza emotional la ce se intampla in sectorul politc, ar fi cazul ca si politicul sa reactioneze emotional in ceea ce priveste Bursa. Cei implicati in politica ar trebui acum sa renunte la lupta, sa conlucreze si sa grabeasca procesul de guvernare", a incheiat Chisu.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri a depasit suma de 36,7 mil. de euro, peste 60% din rulaj fiind sustinut de deal-urile incheiate pe Banca Transilvania (TLV), in valoare de 24,2 mil. euro, reprezentand peste 4% din capitalul bancii.

De urmarit astazi