Europa de Est intra din nou pe lista unei crize a datoriilor

Autor: Andreea Mioara Neferu 08.12.2009

Statele din Europa de Est s-ar putea confrunta cu urmatoarea mare criza a datoriilor, dupa ce recent emiratul Dubai a solicitat un moratoriu privind plata obligatiilor financiare ale principalului grup controlat de stat, Dubai World, scrie revista americana Newsweek.

O criza mocnita se pregateste sa izbucneasca in "regiunea periferica" a Europei, unde state precum Bulgaria, Ungaria sau tarile baltice inregistreaza un grad ridicat de indatorare raportat la Produsul Intern Brut (PIB), este de parere Jerry Guo, editorialist economic al revistei Newsweek.

Cu toate ca intrarea in faliment national este putin probabila, singurele tari care s-au confruntat cu o asemenea situatie in ultimul deceniu fiind Ecuador si Argentina, este din ce in ce mai greu de crezut ca guvernele din regiunea estica a Europei si companiile care se afla sub tutela statului vor reusi sa tina in frau plata obligatiilor financiare.

Potrivit lui Mohamed El-Erian, director executiv al unuia dintre gigantii mondiali ai tranzactiilor cu obligatiuni, Pacific Investment Management Company (PIMCO), exista semnale de alarma puternice in regiune care sa indice ca nivelul ridicat de indatorare pe termen scurt, veniturile insuficiente si lipsa de lichiditati ar putea declansa urmatoarea criza a datoriilor in Europa Centrala si de Est.

"Tocmai ce am iesit dintr-o perioada in care au fost injectate lichiditati extrem de mari pe piata, iar o mare parte din riscurile fundamentale au fost trecute cu vederea. Exista inca efecte si consecinte ale crizei de anul trecut", a explicat El-Erian.

Un indiciu al problemelor ce urmeaza sa apara in Europa Centrala si de Est este cresterea costului asigurarii impotriva unui posibil faliment national, reflectat in cotatiile CDS-urilor (credit default swap - instrument financiar derivat care are scopul de a transfera expunerea la riscul unor instrumente financiare cu venit fix intre doua parti).

In Europa Centrala si de Est, cotatiile CDS au crescut anul acesta de cateva ori. Spre exemplu, in Letonia, CDS-urile au ajuns la 5,3% si se apropie vertiginos de nivelul din Dubai.