Dezvoltatorul proiectului My Dream cere insolventa

Autor: Cristi Moga 08.12.2009

Datoriile depaseau 20 de milioane de euro.



Actionarii firmei Plus Development, dezvoltatorul ansamblului rezidential My Dream Residence din Pipera, au solicitat intrarea in insolventa a firmei pentru a se putea proteja de creditori, in conditiile in care datoriile firmei se ridicau la circa 20 de milioane de euro la sfarsitul anului.

"Am cerut intrarea in reorganizare pentru a ne proteja proiectul, dupa cum stiti ca prevede legea insolventei. Singurul conflict al nostru este cu antreprenorul general, cu care avem un litigiu", a declarat Liliana Bazilescu, directorul financiar al firmei, care nu a dorit sa ofere alte informatii pe aceasta tema.

Compania a apucat sa finalizeze locuintele din cadrul proiectului si s-a mai aflat in acest an pentru o perioada in procedura de insolventa, la solicitarea firmei B&A Constructii, antreprenorul general al proiectului, detinuta de asemenea de actionari turci. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru informatii pana la inchiderea editiei.

Compania avea la sfarsitul anului 2008 datorii in valoare de 81,3 milioane de lei, respectiv circa 21 de milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, in timp ce lucrarile de constructie au fost finantate cu ajutorul bancii Bancpost, potrivit datelor comunicate anterior de companie.

Investitia totala in proiect era estimata la circa 30 de milioane de euro.

Firma a apucat sa finalizeze constructia, iar cateva zeci de cumparatori s-au mutat deja in proiectul format din trei blocuri, astfel ca situatia este diferita fata de alte proiecte din Bucuresti, in care oamenii si-au platit apartamentele, dar constructia a fost stopata.

In acest an, o serie de companii, in special din retail si constructii, au solicitat intrarea in insolventa, procedura care le acorda un ragaz pentru reorganizare. In perioada reorganizarii furnizorii de electricitate, gaz, apa sau telefon nu pot sista serviciile catre debitor, curgerea dobanzilor este stopata, la fel ca si majorarile de intarziere si penalitatile pentru creantele negarantate. In schimb, pana la ora actuala doar un numar redus de companii intrate in insolventa au reusit sa se reorganizeze, evitand astfel falimentul.

La jumatatea anului 2008 reprezentantii companiei Plus Development, controlata de familia Berberoglu, spuneau ca 140 din cele 180 de apartamente ale proiectului au fost deja precontractate, la preturi cuprinse intre 1.500 si 1.700 de euro/metrul patrat construit plus TVA.

Acum, preturile in cadrul ansamblului au coborat la 900 de euro/metrul patrat construit, iar reprezentantii Plus Development nu au mentionat cate apartamente au fost intr-adevar vandute.

Potrivit informatiilor anterioare, cel putin 50 dintre locuinte erau precontractate de catre investitori, iar o parte dintre acestia, dar si utilizatori finali, au facut in acest an mai multi pasi inapoi, renuntand la apartamente.

Reprezentantii Plus Developmentu au anuntat in trecut si achizitia unui al doilea teren in Pipera pe care intentionau sa construiasca locuinte, in urma unei investitii estimate la 50-60 de milioane de euro.