Inalt oficial de pe piata financiara: Recesiunea s-a adancit in Romania in 2009 din cauza reactiei haotice a bancilor si a incapacitatii de a atrage fonduri europene

Ziarul Financiar 08.12.2009

Bancile s-au comportat haotic in toamna trecuta, cand au blocat practic creditarea si au majorat puternic dobanzile, acesta fiind unul din factorii principali care au facut ca economia romaneasca sa se contracte mai mult decat se anticipa anul acesta, spune un inalt oficial de pe piata financiara.

"Avem o scadere de activitate economica mai mare din trei factori. Bancile au o vina clara, s-au comportat imatur, majoritatea au sarit de la o extrema la alta. Al doilea, capacitatea administrativa extrem de scazuta de a trage fondurile europene. Aceasta este marea provocare a Romaniei. Ajustarea s-a facut pe cateva sectoare - constructii, auto", a spus oficialul in cadrul unui seminar pe teme financiar-bancare desfasurat la Sinaia.

Bancile au acordat agresiv credite pana inclusiv in luna septembrie a anului trecut, cand caderea bancii de investitii americane Lehman Brothers a declansat o unda de soc pe pietele financiare internationale. In octombrie, leul a fost atacat de speculatorii straini, iar BNR a aparat cursul, insa cu pretul cresterii dobanzilor. Pe fondul cresterii riscului perceput la acordarea de credite, bancherii au majorat si dobanzile percepute clientior.

"La dobanzi au sarit calul. Au mers cu dobanzile destulde sus, si acum sunt sus. Le gasesc insa o nuanta atenuanta, ca trebuie sa isi asigure de undeva digestia creditelor neperformante", mai spune oficialul bancar. Ponderea creditelor neperformante in totalul creditelor acordate de bancile locale a inregistrat mai mult decat o dublare de la inceputul anului, trecand de 13%.

Bancherii au sustinut pe tot parcursul anului ca, desi exista oferta de credite, nici clientii nu mai sunt acum doritori sa ia credite. Anul acesta creditul neguvernamental a stagnat in apropierea pragului de 200 de miliarde de lei, respectiv bancile au acordat finantari noi doar pe masura rambursarilor facute de clienti.