Microsoft, aproape de un acord cu UE

Autor: Andrei Constantinescu 08.12.2009

Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, ar putea incheia saptamana viitoare un conflict cu Uniunea Europeana care a durat aproape un deceniu, in momentul in care responsabilii antitrust europeni vor accepta propunerea modificata a companiei de a permite utilizatorilor Windows sa isi aleaga programul de navigare web, au sustiunut persoane apropiate firmei.

Sursele, care doresc sa ramana anonime, au spus ca se asteapta ca oficialii Comisiei Europeane sa accepte planul companiei Microsoft de a facilita alegerea unui browser de net pentru utilizatorii care ruleaza Windows pe PC-ul lor.

Decizia ar permite companiei Microsoft sa evite alte amenzi, dupa ce a platit 1,68 miliarde de euro ca urmare a acuzatiilor ca ar fi incalcat regulile antitrust Europene.

Microsoft si-a modificat propunerile a doua oara dupa ce rivali precum Opera sau Google s-au plans Comisiei Europene cu privire la faptul ca remediul anuntat pe 7 octombrie nu va fi eficient.

"O decizie ar putea fi anuntata saptamana viitoare in cadrul ultimei intalniri a comisiei din acest an", a declarat o persoana apropiata situatiei. "Ordinea browserelor va fi prezentata aleatoriu, in loc de alfabetic, pentru a fi cat mai neutru cu putinta", a adaugat ea.

Valoarea actiunilor Microsoft a scazut cu 0,4% la 29,87 dolari pe bursa Nasdaq. Comisia Europeana a declarat ca va lua in considerare raspunsul firmei Microsoft dupa ce se va efectua un test pe piata.

"Comisia nu va accepta niciun raspuns de la Microsoft pana nu se va asigura ca utilizatorii vor avea parte de o alegere reala, viabila", a declarat Jonathan Todd, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Comisia a cerut feedback din partea rivalilor Microsoft, precum si a producatorilor de PC-uri. Opera, a carei plangere depusa in 2007 a declansat interventia CE, a declarat ca schimbarile vor aduce beneficii pentru utilizatori.