Croitoru, BNR: Cresterea PIB va fi condusa tot de consum

Autor: Claudia Medrega 08.12.2009

Cresterea economica ar trebui sa se bazeze mai mult pe investitii si export net, insa in realitate ascensiunea PIB va fi condusa tot de consum, sustinut prin credite externe.

"Cresterea economica va fi in mod evident condusa in continuare de consum. Daca vrem sa convergem la UE intr-un orizont rezonabil de zeci de ani ar trebui sa avem o crestere economica relativ mare, care va fi in continuare finantata prin credit extern", a afirmat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Consumul se orienteaza in functie de "cum sunt presarate" stimulentele in societate, astfel ca atunci cand se vor reaseza stimulentele pentru reluarea consumului, acesta va fi sustinut in continuare de credit, a explicat Croitoru.

Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, are un alt punct de vedere. "Pe viitor, cresterea economica a Romaniei va trebui sa se bazeze, in termeni relativi, mai putin pe consum - model care s-a dovedit a fi nesustenabil - si mai mult pe investitii si pe export net", a spus economistul-sef al BNR."

El considera ca politicile monetara, fiscala, de pensii si salarii trebuie sa conlucreze pentru limitarea cresterii necontrolate a consumului si pentru stimularea economisirii interne, investitiilor si exporturilor.