Politicienii urca scandalul la cer, economia este dusa in spate de companiile private. Spuneti-va parerea!

Autor: Iulian Anghel 08.12.2009

PSD a cerut Curtii Constitutionale repetarea alegerilor reclamand "fraude masive".

  • PSD cere sa guverneze alaturi de PNL si UDMR
  • PNL conditioneaza participarea la guvernare de primirea pozitiei de premier.
  • Economia este tinuta in viata de companii precum Dacia, care a anuntat exporturi de un miliard de euro.


Scandalul politic pare departe de final dupa alegerile de duminica si castigate, potrivit Biroului Electoral Central, de Traian Basescu in fata lui Mircea Geoana, la o diferenta mai mica de un procent.

PSD a cerut ieri Curtii Constitutionale anularea alegerilor de duminica si repetarea lor, aducand partidei lui Traian Basescu acuzatii grave de fraudare a scrutinului. Sesizarea PSD amana anuntul oficial al rezultatului care trebuie validat de aceeasi Curte Constitutionala.

Ieri, la doua zile dupa alegeri, nu s-a degajat o solutie de formare a guvernului, prima dintre urgentele Romaniei, in conditiile in care adoptarea bugetului este una dintre cerintele pe care FMI le are pentru a relua discutiile privind eliberarea transelor de imprumut. Transa a treia de 1,5 mld. euro a fost amanata din cauza incertitudinilor politice, in conditiile in care administratia are nevoie de 5 mld. euro in prima parte a lui 2010 pentru a-si achita obligatiile.

Or, incertitudinea politica s-ar putea prelungi si implicit si situatia dificila in care se zbate Romania din punct de vedere economic.

PD-L, inclusiv prin vocea premierului Emil Boc, a invitat PNL sa intre in guvern, insa presedintele partidului a pus conditii exagerate - liberalii sa primeasca fotoliul de premier. Este putin probabil insa ca acest lucru sa se intample (seful statului este cel care desemneaza premierul), dupa ce PNL l-a sustinut cu toate fortele pe Mircea Geoana.

Practic, PNL a mizat pe o solutie care a fost infirmata de cele 5,2 milioane de voturi pe care le-a primit Basescu. Totusi, exista si liberali (intre care Calin Popescu-Tariceanu, care a vorbit la telefon cu Basescu) care ar fi inclinati sa mearga la guvernare, iar o decizie ar putea fi luata in PNL astazi, cand sunt convocate mai multe sedinte de partid.

Singura formatiune dispusa sa intre la guvernare a fost ieri UDMR. Emil Boc s-a intalnit aseara cu Marko Bela, insa, de cealalta parte, PSD a insistat pentru mentinerea coalitiei parlamentare cu PNL si UDMR. Aceasta coalitie parlamentara de aproape 70% a fost si ea infirmata de electorat, candidatul ei, Mircea Geoana, primind sub 50% din voturi. De asemenea, este de remarcat ca si liantul acesteia, Klaus Iohannis, a iesit din scena, dar Geoana a sustinut ieri ca se poate discuta ca postul de premier sa fie atribuit liberalilor daca va exista o guvernare PSD-PNL-UDMR.

PSD, prin vocea lui Mircea Geoana, a cerut ieri sa guverneze in formula PSD-PNL-UDMR pe motiv ca doar asa tara ar fi aparata de "Republica Belarus pe care vrea sa o instaureze Traian Basescu". Insa este la fel de putin probabil ca Basescu sa accepte sa-si treaca propriul partid, PD-L, in opozitie, pentru a lasa aceasta coalitie sa guverneze.

In timp ce politicienii se cearta pentru putere, economia este dusa in spate de companiile private.

Vesti bune au venit ieri de la Dacia. In primele zece luni ale anului exporturile de automobile Logan ale Dacia catre Germania si Franta au atins pragul de 1 miliard de euro, socotind un volum de peste 122.000 de unitati si un pret mediu usor peste 8.000 de euro. Volumul automobilelor livrate catre primele doua tari de export ale Dacia a fost sustinut in principal de bonusurile guvernamentale la achizitia unui automobil in urma casarii unuia uzat, ca masura de sustinere a pietelor auto locale.

Comparativ, in Romania, potrivit reprezentantilor Dacia, in acelasi interval au fost comercializate aproape 37.000 de modele Logan, de trei ori mai putine decat in Franta si Germania. In urma cresterii exporturilor la peste 80% din productie in acest an, Dacia a devenit principalul exportator local, acontand aproximativ 10% din volumul total al marfurilor livrate peste hotare.

FMI: Venim cand sunteti gata

FMI a anuntat ieri ca nu a fixat o data pentru o noua misiune la Bucuresti, dar ar fi gata sa trimita oficialii atunci cand si autoritatile locale vor fi pregatite.

Reprezentantul FMI in Romania, Tony Lybek a afirmat ca "nu numai FMI, dar nici Comisia Europeana nu au fixat date pentru urmatoarele misiuni. Vom fi gata cand sunteti si voi gata", a spus Lybek.